Este o mancare chinezeasca, dar mult gatita in ultima vreme si in bucatariile romanesti.
Chiar daca nu stim cum este ” la mama lor” in China, aceasta reteta va iesi la fel de gustoasa facuta acasa pentru membrii familiei la o cina intr-un timp foarte scurt.
Ingrediente pui thai cu alune
2 buc piept de pui dezosat (cca 450g )
250 g orez prefiert bob lunguiet thai
3 linguri otet de orez
4 linguri sos de soia
1 lingura de zahar
cativa muguri da bambus ( optional, dar ar fi indicat )
1 ardei iute rosu sau verde
4 catei usturoi
8 fire de ceapa verde
3 linguri ulei de arahide ( sau si ulei vegetal este foarte bun )
1 ceasca lapte de cocos ( apa, supa de carne, dupa cum avem la indemana )
1 ceasca alune prajite si nesarate ( ptr decor )
1/2 legatura patrunjel proaspat (ptr decor )
piper
Cum se face puiul thai cu alune
Pieptul de pui il pregatim spalandu-l, apoi este taiat in cubulete potrivite si pus intr-un bol cu o marinata din: otetul de orez, sosul de soia, 1 lingura de ulei, piper, zaharul, amestecand cubuletele in marinata uniform ( sa fie imbibate bine ), apoi dat la rece pentru cca 30 minute.
Intr-un WOK ( sau intr-o tigaie ovala adanca, cu fund dublu pentru a nu se arde ingredientele ) incins, adaugam restul de ulei ( totul se pregateste la foc iute, amestecand continuu ), apoi usturoiul feliat, ardeiul iute taiat rondele, ceapa verde ( numai partea alba ), mugurii din bambus cca cateva secunde, apoi rasturnam bucatile de pui cu tot cu marinata, amestecand energic cu o paleta speciala ( asa cum folosesc cei de la restaurantele chinezesti ) pentru inca cateva zeci de secunde ( pana se face si carnea de pui, luandu-si bine aromele de la ingrediente), urmand laptele de cocos ( sau supa de carne, apa ) lasand sa mai dea intr-un clocot, apoi stins focul.
Intre timp pregatim si orezul thai, dupa indicatile de pe pachet, apoi odata fiert, il folosim ca si garnitura, asezandu-l in mijlocul unei farfurii albe intinse, adaugand bucatile de piept de pui cu sosul format, decorat cu alunele prajite nesarate si cu patrunjel proaspat tocat fin.
POFTA BUNA !!!