Pui thai cu alune

Este o mancare chinezeasca, dar mult gatita in ultima vreme  si in bucatariile romanesti.

Chiar daca nu stim cum este ” la mama lor” in China, aceasta reteta va iesi la fel de gustoasa facuta  acasa pentru membrii familiei la o cina intr-un timp foarte scurt.

Ingrediente pui thai cu alune

2 buc piept de pui dezosat (cca 450g )

250 g orez prefiert bob lunguiet thai

3 linguri otet de orez

4 linguri sos de soia

1 lingura de zahar

cativa muguri da bambus ( optional, dar ar fi indicat )

1 ardei iute rosu sau verde

4 catei usturoi

8 fire de ceapa verde

3 linguri ulei de arahide ( sau si ulei vegetal este foarte bun )

1 ceasca lapte de cocos (  apa, supa de carne, dupa cum avem la indemana )

1 ceasca alune prajite si nesarate ( ptr decor )

1/2 legatura patrunjel proaspat (ptr decor )

piper

Cum se face puiul thai cu alune

Pieptul de pui il pregatim spalandu-l, apoi este taiat in cubulete potrivite si pus intr-un bol cu o marinata din: otetul de orez, sosul de soia, 1 lingura de ulei, piper, zaharul, amestecand cubuletele in marinata uniform ( sa fie imbibate bine ), apoi dat la rece pentru cca 30 minute.

Intr-un WOK ( sau intr-o tigaie ovala adanca, cu fund dublu pentru a nu se arde ingredientele ) incins, adaugam restul de ulei ( totul se pregateste la foc iute, amestecand continuu ), apoi usturoiul feliat, ardeiul iute taiat rondele, ceapa verde ( numai partea alba ), mugurii din bambus  cca cateva secunde, apoi rasturnam bucatile de pui cu tot cu marinata, amestecand energic cu o paleta speciala ( asa cum folosesc cei de la restaurantele chinezesti ) pentru inca cateva zeci de secunde ( pana se face si carnea de pui, luandu-si bine aromele de la ingrediente), urmand laptele de cocos ( sau supa de carne, apa ) lasand sa mai dea intr-un clocot, apoi stins focul.

Intre timp pregatim si orezul thai, dupa indicatile de pe pachet, apoi odata fiert, il folosim ca si garnitura, asezandu-l in mijlocul unei farfurii albe intinse, adaugand bucatile de piept de pui cu sosul format, decorat cu alunele prajite nesarate si cu patrunjel proaspat tocat fin.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto