Pulpe de pui cu sos de ardei

Vreau sa va impartasesc o reteta de pulpe de pui la cuptor ( dar puse mai intai o ” secunda” la gratar ), inventata de bunica si pe care noi copiii o adoram de cate ori mergeam in vacante la ei la tara, acolo unde totul se manca natural ( fara arome artificiale )

Este o reteta care se poate face in orice perioada a anului, usoara, fara a pierde mult din timpul nostru pretios.

Ingrediente pulpe de pui cu sos de ardei gras

6 pulpe pui sau 1 piept de pui ( 650 g )

3 ardei gras rosu

3 catei usturoi ( aroma )

500 ml suc de rosii

1 lingura zahar ( va taia din aciditatea sucului de rosii )

1 lingura cimbru uscat

1 pahar vin alb sau apa

1/2 legatura patrunjel verde  ( decor )

sare, piper

Cum se face pulpe de pui cu sos de ardei gras

La aceasta reteta se poate folosi si piept de pui taiat bucati si facut la cuptor, sau pulpe de pui pe care le putem gati pe gratarul incins deja, de la ardeii copti ( cat se vor aurii putin ), apoi puse cu sosul de ardei la cuptor( optional ).

Pulpele de pui spalate, curatate de pene, condimentate cu sare, piper, le punem intr-un bol la rece, pentru a-si lua din aromele condimentelor, ocupandu-ne de restul de ingrediente.

Ardeii grasii ii punem pe gratarul incins ( de carbuni daca stam la casa, sau grill daa stam la bloc ), intorcandu-i pe toate partile pana cand se vor coace, apoi sunt pusi intr-un castron sau punga de plastic pentru a se aburi si curata usor pielita, cca 20 minute.

Ardeii grasi copti si raciti, se curata de pielita, sunt indepartate cotorul si semintele, sunt taiati fasii subtiri pe un blat de lucru, apoi adaugati la momentul potrivit in sosul de rosii din tigaia de teflon.

Intr-o tigaie de teflon, punem uleiul la incins, usturoiul curatat si zdrobit  cu lama cutitului, amestecand cca 1-2 secunde ( cat isi ia uleiul aroma de usturoi, apoi scos si indepartat ), este adaugat sucul de rosii, vinul alb sau apa, zaharul, lasand sa dea intr-un clocot, apoi pusi ardeii grasi taiati feliute subtiri si este condimentat spre final sosul cu sare, piper si cimbru uscat.

Pe gatarul incins, putem pune pulpele de pui la prajit inainte de a fi date la cuptor ( fiind mult mai gustoase ) pana capata doar o culoare aurie ( restul procesului de gatire se va continua la cuptor ).

Intr-o tava patrata 30/30 cm, tapetata cu 3-4 linguri de ulei de masline, asezam pulpele de pui ( daca am ales varianta de gratar) sau pieptul de pui taiat bucati mari, peste care adaugam sosul de ardei grasi.

Tava se va acoperi cu o folie de aluminiu ( pentru a fierbe inabusit carnea de pui si a se patrunde sufiient ), este data la cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru 20-25 minute, dupa care se indeparteaza folia de aluminiu, lasandu-le inca 20 minute, pentru a capata carnea de pui culoarea de rumenit ( avand grija ca la fiecare 10 minute, sa stropim carnea cu sosul din tava, pentru a nu se usca, ci sa ramana suculenta ).

Pulpele de pui cu sos de ardei gras se poate servi cu o garnitura de cartofi piure, natur si cu legume sotate ( brocolii,morcov etc.. ), fiind o cina sau un pranz de duminica completa ( proteine si vitamine ).

POFTA BUNA !!!

Sursa foto