Ingrediente:
rosii mari,
salata de vinete,
Mod de preparare:
Rosiile se spala, se taie un capacel si se scoate miezul cu o lingurita. Se umplu cu salata de vinete si se acopera cu capacelul. Se orneaza cu verdeata. Rosiile se pot umple cu diverse salate (de dovlecei, de orez, de ciuperci, de conopida).
Salata de vinete:
Se aseaza vinetele pe plita incinsa la un foc iute si se invart pe toate partile, pentru aproximativ jumatate de ora. Cand coaja exterioara s-a inegrit, iar prin gaurile create in timpul coacerii incepe sa iasa abur si lichid, se iau de pe foc si se lasa intr-o cratita sa se raceasca, atat cat sa poti pune mana pe ele sa le cojesti. Se indeparteaza coaja, apoi se taie pe lung la capatul superior si se rad usor, cu un cutit, semintele. Se toaca vinetele cu un tocator de lemn sau de plastic (se poate si cu cutitul, dar acela taie in loc sa striveasca si pierde din aroma) pana cand capata o consistenta de “pasta”. Se pun in vasul final in care se vor servi, se adauga sare dupa gust, apoi se freaca incet cu ulei ca atunci cand facem maioneza. La sfarsit se adauga ceapa data pe razatoarea mica sau taiata foarte marunt.