Este o prajitura a copilarie, am crescut cu aceasta si rasfatati de mame si bunici.
O reteta extrem de simpla si ieftina care se poate personaliza dupa gust.
Se poate face in varianta de post, dar si de dulce.
Reteta pe care o vom face va fi in varianta de post.
Ingrediente salam de biscuiti de post
500-600 g de biscuiti simpli ( sau populari asa cum le stim denumirea )
150 g margarina Unirea
100 g zahar tos
200 ml apa
50 g cacao
100 g stafide ( optional )
150-200 g rahat
1 esenta rom ( este important sfolosim rom, deoarece da o savoare deosebita salamului de biscuiti )
2 plicuri zahar vanilat
100 g nuca cocos sau 30 g cacao ( pentru presarat folia de plastic inainte de rulare )
Cum vom face salamul de biscuiti de post
Intr-un castron destul de incapator vom pune biscuitii pe care i-am rupt cu mana in bucati mici si mari cu forme neregulate.
Dupa pregatirea biscuitilor vom trece la urmatorul pas: intr-o craticioara vom pune apa pe foc sa se incalzeasca.
In apa incalzita vom adauga margarina, amestecand continu pana aceasta se va topi.
Zaharul va fi si el adaugat in craticioara si lasat sa se topeasca bine.
In amestecul deja fierbinte vom pune si cacao, pentru a se omogeniza foarte bine in lichid.
Focul se va opri, iar in amestecul lasat la racit cam 10 minute, vom adauga si stafidele pentru a se inmuia.
Amestecul putin caldut se va adauga peste biscuiti.
Vom amesteca cu o spatula foarte bine biscuitii, incat sa fie cuprinsi toti de lichid.
Rahatul se va taia bucati mici si-l adaugam peste biscuiti impreuna cu esenta de rom, amestecand din nou bine pentru a se combina aromele.
In aceasta prajitura se mai pot pune si alte ingrediente: nuci, migdale sau alte fructe confiate.
Asamblarea salamului de biscuiti de post
Pe un blat de lucru vom pune o folie de plastic sau alimentara si vom presara deasupra ori cacao ori nuca de cocos, dupa gust si preferinta.
Din amestecul obtinut vor iesi doua suluri salam de biscuiti.
Vom pune pe folie prima jumatate din compozitie.
Ii vom da o forma provizorie cu mana deoarece s-a legat bine si se poate modela.
Apoi vom rula folia strans sub forma de rulou, impingand din ambele capete, pentru a scoate aerul din salamul de biscuiti.
Legam strans la ambele capete si-l dam la frigider pentru 3 ore, sau bine ar fi peste noapte pentru a se intari foarte bine.
Vom repeta la fel si cu restul de amestec de biscuiti facand si al doilea sul.
Dupa ce s-a racit si intarit bine, il putem taia in felii subtiri si servi ca atare.
Aceasta prajitura trebuie tinuta la frigider, pentru a nu se inmuia.
POFTA BUNA !!!