Salata de boeuf, aperitivul foarte iubit de romani, il gasim pe masa majoritatii gospodinelor in prag de sarbatoare, dar nu numai. Nu ma apuc sa va descriu istoria ei, ci m-am gandit sa va spun in cateva cuvinte procesul de preparare al salatei „de boeuf” asa cum o fac eu:
Ingrediente pentru salata de boeuf
3 morcovi mari
2 bucati de pastarnac
1 telina potrivita
5-6 cartofi
5-6 castraveti in saramura
2 oua fierte tari
1 ou crud
200 gr ulei
200 gr iaurt
½ kg pulpa de vita
Mazare fina 200 gr
Lamaie
Mustar fin (sa nu fie iute)
Cum se face salata de boeuf
Se pune la fiert carnea. Se spumeaza.
Se curata legumele. Se pun la fiert impreuna cu carnea (dupa ce carnea a fiert anterior o ora). La fiert se adauga o lingurita de sare. Se scot pe rand in functie de care fierb primele: pastarnacul, telina, cartoful, morcovii. La final, se scoate carnea.
Se pune si mazarea sa dea un clocot intr-o cratita separata.
Se lasa legumele si carnea sa se raceasca si apoi se taie fiecare in parte cubulete mici.
Castravetii se scurg de zeama dupa ce au fost taiati.
Se fierb doua oua tari, in jur de 5,6 minute. Galbenusurile fierte se paseaza, de adauga un galbenus crud si sare. Se pune o lingura de mustar si se amesteca. Se adauga uleiul putin cate putin. Se stoarce sucul de la o jumatate de lamaie si se adauga. Cine vrea sa manance maioneza mai slaba foloseste de acum inainte iaurtul, daca nu se continua cu ulei.
Se amesteca o parte din maioneza cu legumele taiate. Se intinde pe un platou. Restul de maioneza se foloseste pentru ornare, impreuna cu masline, gogosari, castraveti murati, albusul fiert.
Pofta buna!