Salata de ciuperci

Mancarurile de post sunt considerate sanatoase, aducand beneficii pentru organism, deoarece se spune ca ajuta la eliminarea toxinelor.

Legumele si fructele prezinta baza produselor de post, dietelor si regimurilor alimentare din care este exclusa carnea.

Cu ani in urma mancarea de baza pentru post continea fasole sau cartofi. Acum legumele importate sau cele de sere ne ofera posibilitati nelimitate de a gati mancaruri delicioase de post.

Ciupercile sunt acum la mare cautare, deoarece inlocuiesc cu succes carnea.

De aceea vom face o reteta la care ingredientul principal vor fi ciupercile pe care le vom “bucura” si cu alte legume alaturi.

Aceasta salata de ciuperci pe care o vom face este foarte usoara si nu necesita cost prea mare.

Ingrediente pentru salata de ciuperci

500 g ciuperci proaspete ( se vor alege ciuperci nu prea mari )

1 ceapa rosie mijlocie

1 dovlecel mic

2-3 catei usturoi ( optional…doar pentru aroma )

100 g masline negre feliate

100 g cascaval de post ( ras deasupra salatei )

50 ml ulei vegetal (pentru sotat legumele)

20 ml ulei de masline  ( pentru salata in sine )

1 lamaie ( zeama…1/2 lamaie pentru stropit ciupercile, iar 1/2 lamaie pentru stropit salata  la final )

sare, piper

1/2 legatura de marar sau patrunjel

Cum pregatim legumele pentru salata de ciuperci

Dovlecelul il spalam, apoi il taiem in rondele subtiri, urmand a fi sotat  intr-o tigaie de teflon in care am pus ulei la incins pentru 1-2 minute.

Vom trece la urmatorul pas: de la ciuperci vom indeparta piciorusele,  le curatam de pielita, le  spalam de eventuali viermisori existenti in palarie si le taiem apoi in felii mai mari.

Se vor stropi cu zeama de la jumatate de lamaie pentru a nu se inegri, urmand a fi  sotate  2-3 minute.

Ceapa rosie, curatata si spalata, se va taia julien, iar usturoiul feliute subtiri.

Asamblare salata de ciuperci

Intr-un vas de sticla mai larg si cu peretii mai inalti vom pune pe rand legumele.

Intai dovlecelul, urmat de ciuperci, ceapa rosie taiata julien, maslinele feliute si mararul sau patranjelul tocat marunt.

Vom condimenta cu sare si piper, adaugam putin ulei de masline,  zeama de lamaie dupa gust, amestecand usor salata cu doua furculite pentru a combina aroma legumele.

Pentru aspect si gust, radem deasupra salatei de ciuperci, cascavalul de post pe razatoarea mare.

Se poate servi  ca o garnitura la un piure de cartofi de post sau alaturi de niste snitele de soia.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto