Salata de macris si migdale

Mai putin cunoscut si folosit in bucatarie, macrisul, aceasta planta perena,  cu un gust acrisor ( care mai nou se gaseste acum si pe tarabele din piata,  cu acea culoare de verde intens cu care ne incanta ochiul ),  inlocuieste cu mare succes spanacul, rucola, salata verde…..

Macrisul se poate folosi la supe, ciorbe de zarzavat, dar  in stare cruda sub forma de salate, eventual cu un ou sau niste sunca presata este chiar foarte indicat.

Unele din beneficiile macrisului:

  • frunzele de macris contin vitamina A; C; K; si cele din complexul B
  • contribuie la eliminara toxinelor din organism
  • contribuie la eliminarea prisosului de colesterol
  • ajuta la normalizarea tensiunii arteriale
  • Ajuta la detoxifierea ficatului
  • indicat pentru diete
  • indicat pentru persoanele cu aciditate gastrica

Ingrediente salata de macris si migdale ( sau miez de nuca )

( pentru 2 persoane )

300 g frunze de macris

50 g migdale ( sau miez de nuca )

1/2 ardei gras rosu

1/2 ardei garas verde

1/2 mar verde ( optional )

5-6 rosii cherry

1 legatura de ridichi rosii

3 linguri ulei de masline ( pentru dressing )

3 linguri zeama de lamaie ( pentru dressing )

100 g iaurt natural ( optional ) pentru dressing

sare, piper

Cum se face o salata de macris si migdale

Frunzele de macris, daca sunt cumparate de pe tarabele din piata si nu din supermarket deja curatat si ambalat in pungi de platic, se vor alege si spala sub jet de apa rece, apoi puse la scurs intr-o strecuratoare pana in momentul folosirii.

Intr-un bol incapator, se vor pune frunzele de macris scurse si taiate grosier, rosiile cherry taiate in jumatati, ridichiile rosii spalate, curatate de frunze si taiate in felii subtiri, marul verde ( optional ) taiat in feliute subtiri, ardeiul gras ( rosu si verde ) taiat in bucati potrivite sau in fasii subtiri.

Ingredientele folosite la salata, se vor asezona cu un dressing simplu si natural facut in casa, dintr-un amestec de:  ulei de masline, zeama de lamaie, sare, piper si un iaurt natural ( optional ), batute  intr-un bol cu un tel pana la obtinerea unui sos.

Salata de macris, se va transfera din bol pe un platou, decorata cu migdale maruntite ( sau miez de nuca maruntit ), servita imediat ca atare sau ca si garnitura la o friptura de orice fel de carne.

Trucuri si idei

Frunzele de macris,  se pot asocia si combina cu aproape orice aliment vegetal, ceea ce inseamna un mare avantaj   atunci cand se va dori o salata diversificata.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto