Este o reteta de salata in care legumele folosite nu vor fi in stare cruda, asa cum am fost obisnuiti, ci vor fi date intr-un clocot, apoi putin sotate.
Acest gen de salata este facuta pentru a fi consumata si de cei mici peste 1 an (mai ales morcovul ), cat si de persoanele cu afectiuni gastrice ( care nu pot consuma legume crude ).
Ingrediente salata de morcovi si ciuperci
4-5 morcovi subtiri ( alesi cei cu o culoare intensa de portocaliu )
6 ciuperci proaspete Champignon
1 rosie coapta
2 felii de radacina de telina ( optional )
200 g spanac proaspat tanar
cateva nuci crude maruntite
o lingura de ulei ( pentru sotat legume )
o mana de germeni de fasole/grau
Pentru dressing salata
3 linguri ulei masline
4-5 linguri zeama lamaie
1 lingura sos soia
1 lingura mustar
sare, piper
Cum se face salata de morcovi si ciuperci
Intr-o craticioara mica cu 1 l apa si un praf de sare, se vor pune legumele la fiert pentru cca 10 minute ( cat se vor inmuia putin, dar sa ramana totusi al-dente )…,( morcovi curatati de coaja si taiati in bucati de cca 2 cm, iar feliile de telina se vor pune intregi).
Dupa timpul de fierbere, legumele se vor scoate intr-o strecuratoare la scurs si racit si vor fi stropite cu putina zeama de lamaie ( pentru a nu se oxida ).
In zeama de la legumele fierte se vor pune ciupercile intregi, dupa ce in prealabil li s-au indepartat piciorusele ( cca 5 minute ).
La fel ca si restul legumelor, ciupercile se vor scoate la scurs si racit, urmand a fi taiate pe un blat de lucru in feliute subtiri.
Intr-0 tigaie de teflon se va pune 1 lingura de ulei la incalzit, apoi legumele pentru a fi sotate, cca 1-2 minute ( morcovul, telina si spanacul rupt in bucati ).
Dupa sotare, acestea se vor transfera intr-un vas inalt, peste care se va adauga rosia taiata in feliute subtiri si dressingul obtinut prin amestecul de ingrediente intr-un bol sau un borcan cu capac.
Salata de morcovi cu ciuperci se va transfera pe un platou, apoi este servita ca atare sau ca si garnitura la o friptura de orice fel.
POFTA BUNA !!