Sarmalele in foi de varza este reteta nationala, preferata de romani, mai ales servite la diferite evenimente.
In bucatariile romanesti cerinte sunt foarte mari, mai ales de la cetatenii straini care au auzit de gustoasele sarmale romanesti.
La noi in tara inca mai circula acea vorba romaneasca : ” sarmale ca la mama acasa “!
Sunt gustoase, chiar daca necesita un timp indelungat de pregatire, dar se merita incercata reteta pe care o vom face pentru familie, macar la 1-2 saptamani.
Ingrediente sarmale cu carne de porc
1 kg carne porc ( din pulpa si sa aiba si putina grasime )
200 g orez bob rotund
4 cepe mari ( da gust bun la sarmale )
2 capatini varza murata
200 g kaizer afumat ( confera un gust delicios sarmalelor )
200 ml suc de rosii ( care se pune deasupra sarmalelor )
4 linguri pasta de tomate ( ptr umplutura )
1 ou ( optional )
20 ml ulei vegetal ( ptr calit ceapa, orezul )
200 g smantana 20% grasime ( ptr servit impreuna sarmalele )
1 legatura marar proaspat
1 legatura patrunjel proaspat
sare, piper
Cum se fac sarmalele cu carne de porc
Daca nu cumparam carnea gata tocata, atunci o dam acasa prin masina de tocat.
O punem intr-un bol incapator cu peretii inalti, urmand restul de ingrediente.
Ceapa tocata marunt, o punem intr-o tigaie cu ulei incins pentru a se inmuia putin, amestecand continuu.
Adugam orezul spalat bine ( sa se caleasca 1-2 minute impreuna cu ceapa ), apoi se pune si pasta de tomate amestecand totul bine la un loc ( inca 5 minute ), dupa care se inchide focul si se va lasa la racit in tigaie.
Peste carnea tocata se va pune oul, verdeata, sarea, piperul si ceapa racita amestecand bine ( cu mana ) pentru a se obtine o compozitie numai buna de folosit si ingrediente sa fie bine amestecate.
Dupa ce am facut umplutura de sarmale, ne vom ocupa de frunza de varza.
O vom spala, desprinde fiecare frunza de pe cotor si pusa intr-un vas cu apa rece la desarat( sau sa iasa acreala din ea, daca va fi cazul ).
Mijlocul verzei se va folosi tocat pe fundul oalei in care vom fierbe sarmalele.
Intr-o oala cu fundul gros ( necesar oala cu fundul gros ptr a nu se prinde sarmalele ), punem miezul de varza tocat, bucatile de kaizer afumat.
Se umple fiecare foaie de varza cu cate o lingurita de umplutura ( facandu-se sarmale mai mici sau mai mari ), se ruleaza usor ( se strang capetele bine ), astfel incat sa nu se desfaca la fiert.
Sarmalele astfel obtinute se vor aseza pe fundul oalei in forma de cerc, lasand mijlocul gol care se va umple cu varza tocata.
Deasupra sarmalelor la final vom pune varza tocata si sucul de rosii.
Vom umple oala cu apa calda ( atat cat sa le cuprinda ) si le lasam la fiert la foc domol cca 2 ore.
Daca apa mai scade pe parcursul fierberii, atunci se va pune cate o cana de apa calda.
Daca se va dori, asta va ramane la aprecierea fiecarei gospodine, sarmalele se pot da dupa ce au fiert pe ochiul de la aragaz, la cuptorul preincalzit inca 20 minute ( pentru a li se face o fata de calit ).
Sarmalele se vor servi cu mamaliguta calda alaturi de ardei iuti in otet si smantana.
POFTA BUNA !!!