Sarmale de post cu miez de nuca macinata

Este o reteta de post pentru vegetarieni, persoane la dieta, fiind o mancare satioasa, gustoasa, o alternativa potrivita a sarmalelor cu carne, daca se vor folosi produse potrivite de post.

Ingrediente sarmale de post cu miez de nuca macinata (pentru 30-35 buc)

250 g orez cu bob rotund

150 g nuca macinata

1-2 capatini varza murata sau dulce (frunze, cca 30 buc)

6 cepe potrivite

2 morcovi

1/2 telina

1 radacina pastarnac

1 pahar ulei vegetal

1 borcan (375 g) pasta de bulion

500 ml suc de rosii (pentru suprafata sarmalelor la cuptor)

1/2 legatura patrunjel proaspat

1/2 legatura marar

4 linguri pesmet (pentru a se lega compozitia)

1 cana apa (pentru legumele calite)

sare, piper

Cum se fac sarmale de post cu nuca macinata

Intr-o cratita larga cu fund dublu (diam de 24 cm), se va pregati umplutura pentru sarmalele de post.

Legumele care vor urma a fi folosite pentru umplutura, se vor curata de coaja, spala si taia marunt (ceapa) sau se dau pe razatoarea cu ochiuri mari (morcovul, telina, pastarnacul).

In uleiul fierbinte, adaugat in cratita in prealabil, se vor adauga la calit:  ceapa,  (doar cat va deveni translucida), apoi restul de legume (morcovul, telina si pastarnacul) pentru cca 5-8 minute (avand grija sa fie amestecate in mod continuu), picurandu-se din cand in cand o cana de apa calduta.

Orezul spalat in doua-trei ape, impreuna cu pasta de bulion, se vor pune peste legumele calite, amestecandu-se cu o spatula pana la incorporarea lor, lasand sa fiarba totul la jumatate, cca 20 minute (adica legumele inmuiate si orezul putin umflat).

Cratita se va da de pe foc, lasand umplutura la racit, pentru cca 10 minute (amestecand cu o spatula din cand in cand).

Miezul de nuca, impreuna cu pesmetul, sarea, piperul, mararul si patrunjelul proaspat tocat fin, se vor adauga in cratita peste restul de umplutura.

Compozitia se va amesteca din nou cu ajutorul unei spatule de jos in sus, pana cand se va obtine o compozitie omogena, numai buna de umplut frunzele de varza.

Atentie:…daca se vor folosi frunze de varza proaspata (dulce),  acestea se vor opari in apa sarata cu bors de putina, iar cele din varza acra se pun la desarat in apa calduta, cu cca 30 minute inainte de a fi folosite.

Umplutura de sarmale, se va infasura in frunzele de varza,  apo se aseaza ordonat la rand sau suprapuse pe nivele,  intr-o cratita sau un vas YENA, tapetate pe fund cu varza tocata marunt si 2-3 linguri de ulei vegetal.

Deasupra lor se va turna sucul de rosii cu apa calduta (cat sa le acopere).

Vasul Yena sau cratita, se vor introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru cca 50-60 (atat cat frunza de varza sa fie bine inmuiata, eventual se mai poate adauga apa calduta daca lichidul a scazut prea mult si frunza nu este suficient de fiarta).

Optional, in cazul cand se vor folosi frunze de varza dulce, pentru persoanele care doresc sarmalute mai acrisoare, se poate adauga la sfarsitul gatiri (cu cca 10 minute inainte de finalizare), zeama de la o lamaie sau o ceasca de bors de putina.

Sarmalutele de post cu nuca macinata se pot servi calde cu hrean ras amestecat cu sfecla rosie, sau reci.

Avantajul pentru aceste sarmalute de post cu nuca macinata este acela ca se pot pastra la rece in frigider pentru cel putin  o saptamana.

TRUCURI SI IDEI

La aceasta reteta de sarmale de post, nuca macinata, se poate inlocui cu ciuperci proaspete sau conservate de la borcan, sau la fel de bine se poate adauga si soia.

POFTA BUNA !!