Sarmalute din peste oceanic

Este o reteta folosita mai mult in zona Dobrogei, fiind consumata aproape in tot timpul anului, acolo fiind patria pestelui.

Cu timpul, aceast reteta s-a raspandit si in alte zone ale tarii, preparandu-se in restaurante cu specific, apoi incet incet a inceput sa se gateasca si in bucatariile proprii, fiind considerat un preparat usor, consumat mai ales pentru persoanele cu dieta si regim alimentar ( fara carne de porc sau carne rosie ( vita ).

La aceasta reteta se va folosi peste fara oase, sau peste gen crap de marime mare ( cu oase mari, ptr a putea fi dezosat cu usurinta).

Ingrediente sarmalute din peste oceanic

1 varza (1,5-2 kg ) sau frunza de vita de vie la saramura ( optional)

50 ml bors de putina ( ptr oparitt varza )

1,5 kg peste dezosat proaspat ( de preferat salau sau stiuca )

150 g orez cu bob rotund + 1 cana apa ( ptr umflat orezul)

2 cepe potrivite

2 oua ( galbenusurile)

3 linguri pasta bulion ( pentru compozitie)

200 ml suc de rosii ( ptr fiert sarmale )

200 ml vin alb sec ( la fiert sarmale)

1 cana apa ( ptr fiert sarmale )

50 ml ulei ( ptr calit ceapa 30 ml ( deoarece pestele este fara pic de grasime), iar restul se pune in oala cu sarmale )

200 g smantana ( ptr servit la sarmalute )

sare, piper

1/2 legatura marar proaspat

1/2 legatura patrujel proaspat

foi dafin

cimbru proaspat ( sau uscat )

Cum se fac sarmalute din peste oceanic

Varza va fi curatata de primele frunze vestejite, apoi desfacuta foaie cu foaie si puse la oparit in apa cu sare si 50 ml bors de putina ( pentru a fi putin acrisoare) pentru cateva minute ( atat cat isi schimba culoarea, nu prea mult ), apoi miezul se va toca si folosit atat la fundul oalei cat si suprafata sarmalutelor inainte de a fi puse la fiert.

Deoarece, carnea de peste se gateste foarte repede, vom taia ceapa foarte marunt si pusa la calit (inmuiat) cu 30 ml ulei vegetat intr-o tigaie de teflon cu pereti inalti, adaugand orezul spalat si scurs, amestecand continuu 2-3 minute, dupa care se va adauga 1 cana de apa calduta nu rece ( lasand ca bobul de orez sa se umfle putin, doar sa fie aldente).

Cand lichidul a disparut, adaugam pasta de bulion,  verdeata tocata marunt ( patrunjel, marar), sare, piper dupa gust, lasand sa se raceasca putin compozita, apoi adaugam  galbenusurile de ou ( pentru a lega mai bine compozitia ), amestecand usor cu o spatula, pana obtinem o compozitie omogena ( buna de umplut foile de varza).

Foile de varza oparite, se vor lasa la racit, sunt stoarse usor de apa, apoi se vor umple cu compozitia din carne de peste ( infasurate dupa metoda stiuta de la sarmalele cu amestec de carne ).

Daca vom folosi frunze din vita de vie, acestea se vor desara in apa calduta si clatite bine, apoi  date 1-2 minute intr-un clocot ( sa nu fie vanjoase ), urmand a fi umplute.

Intr-o oala cu peretii inalti si o capacitate de 2 l, vom pune ulei pe fundul oalei, un strat din miezul de varza tocat, o frunza de dafin, o ramura din cimbru proaspat ( sau 1 lingurita uscat), urmand sarmalutele asezate dupa cum dorim ( circulare sau suprapuse ), iar ultimul strat fiind de varza tocata.

Apa calduta cu sucul de rosii si vinul alb sec, se vor turna peste sarmalute ( sa fie cuprinse in lichid, depasind nivelul cu 2-3 cm deasupra sarmalelor), apoi se mai pune o crenguta de cimbru deasupra.

Oala se va acoperi cu un capac, apoi se pune la fiert la foc mic cca 1 ora.

Sarmalutele din carne de peste, se vor servi calde cu mamaliguta fierbinte, decorate cu patrunjel proaspat tocat si 1-2 linguri smantana.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto