Smochine umplute in sos sherry

Este un desert fabulos, elegant, fin care se creaza singur prin combinatia de arome… ciocolata, migdale, scortisoara etc.

Desi, pentru a face acest desert acasa, ni se pare ca ar fi complicat si ca singura posibilitate ar fi sa fie servit in restaurantele de lux.

Va pot dovedi contrariul numai daca-l vom face  impreuna, cu asteptari nemaipomenite ( incercat si cu laude multe de la prieteni si membri familiei ).

Merge servit ca un desert la mese festive, aniversari etc…

Ingredientele pentru acest desert sunt foarte usor de procurat de la orice supermarket.

Ingrediente smochine umplute in sos sherry ( ptr 4 persoane )

16 smochine uscate

16 migdale fara coaja si prajite

200 ml sherry  ( rom, coniac, etc… )

50 g ciocolata neagra ( va atenua gustul dulce al sosului si smochinei )

250 g branza fina Philadelphia ( mascarpone, branza de vaci fina etc.. la imaginatia fiecaruia )

300 ml apa ( ptr sirop )

4 lingura rase zahar tos ( ptr sirop )

1/2 lingurita scortisoara ( ptr sirop )

50 g unt ( pentru tapetat vasul la cuptor )

cateva frunzulite de menta ( decor )

Cum vom face smochine umplute in sos sherry

Intr-o craticioara de marime mijlocie, vom pune la fiert apa, zaharul tos, scortisoara, sherry si smochinele ( cca 10 minute ) la foc mic.

Apoi scoatem smochinele intr-un bol din sirop cu o paleta cu gauri.

Siropul il mai lasam pe foc inca 2-3 minute, pentru a se strange ( ingrosa ) putin ( dar sa fie totusi fluid atunci cand va fi pus in farfurii ).

Smochinele se vor pune inapoi in sirop, apoi dupa ce se mai racesc, se acopera cratita cu un capac si se vor tine cca 2 ore sau peste noapte la frigider ( pentru a se imbiba mai bine smochinele in sirop ).

Vom taia ciocolata in bucatele mici ( potrivite atat cat sa intre in incizia facuta la varful smochinei ).

Dupa timpul alocat racirii, vom pregati un vas Jena uns cu unt pe toata suprafata.

Vom scoate fiecare smochina din sirop si facem o incizie la varf, introducand cate o migdala si o bucatica de ciocolata neagra.

Introducem vasul in cuptorul preincalzit la 170 grade atat cat se va topi putin ciocolata ( cca 5-10 minute ).

Pe farfurii adanci ( 4 la numar ), vom pune cate 2-3 linguri de branza ( la care ne-am descis pe parcurs ), turnand in jur siropul de la smochine.

Asezam cate o smochina in mijloc peste branza ( pudrand-o cu putina scortisoara si cacao ) si decorata cu o frunzulita de menta.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto