Socata facuta in casa

Socul este recunoscut drept planta ( arbust ) de leac si magica in folclorul romanesc.

Fructele de soc sunt ca niste bobite negre, mici, usor acrisoare si bogate in vitaminele: B1;B2;B6;, POTASIU, FOSFOR, FIER etc…

Socul infloreste in luna mai, florile avand o aroma racoritoare, proaspata, folosite pentru prepararea unor bauturi reconfortante sau chiar alcoolice.

Deoarece ne aflam in luna Mai, cand infloreste socul, vom face o bautura racoritoare denumita: SOCATA.

Ingrediente pentru socata

Pentru 5 l apa:

8 flori de soc ( de marime mai mare, la inflorescenta )

500g zahar +3 linguri de miere de albine

3 lamai ( zeama )

1 lamaie  ( care va fi taiata in felii si adaugata in apa ptr socata )

5 g drojdie de bere ( ptr a fermenta mai repede si a fi mai acidulata ) OPTIONAL

Cum se face socata

Intr-un borcan de sticla de 5 l, vom pune florille de soc, zeama de la cele 3 lamai, 1 lamaie taiata cubulete cu tot cu coaja, apoi separat vom topi zaharul cu 1 l de apa ( numai cat se va incalzi ), apoi il adaugam in borcanul de sticla, completand cu restul de apa ( lasand cca 10 cm de la gura borcanului, pentru ca acesta va fermenta la caldura si va da pe alaturi )

Optional daca dorim putem adauga si drojdia de bere dizolvata in putin lichid, amestecand-o cu ajutorul unei palete.

Acoperim borcanul cu o farfurie sau un capac, apoi il lasam afara la soare 2 zile, amestecandu-se din cand in cand in borcan cu o lingura de lemn, dupa care  urmeaza sa strecuram socata cu un tifon sau o strecuratoare deasa in alt recipient.

Pentru o culoare galbuie, vom carameliza 3 linguri de zahar stinse cu putin lichid din socata si turnat in borcan, amestecand cu o palete ( aceasta capatand o culoare foarte aspectoasa si apetisanta ).

Socata astfel obtinuta se va pune in sticle de plastic sau sticla de sticla, puse  in frigider  la rece si consumata cu niste cuburi de gheata si felii de lamaie.

Este o bautura racoritoare, aromata, naturala, sanatoasa pentru zilele toride de vara.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto