Mod de preparare somon in frunza de smochin
Luam somonul si il spalam bine apoi il stropim cu ulei, cu sare si piper peste tot.
Asezam frunzele de smochin, cu fata lucioasa in jos (daca sunt proaspete) si punem somonul peste. Deasupra mai pune o frunza mare de smochin si legam, astfel incat pestele sa fie bine imbracat in frunze.
Daca nu va grabiti foarte tare, ar fi indicat sa faceti aceasta operatiune de „imbracare” a pestelui cu o ora, doua inainte sa il bagati la cuptor. Lasam somonul „imbracat” minim jumatate de ora inainte de a fi pregatit.
Intr-o ceasca punem sucul stors de la lamaie, lingurita de vin rosu, untul pe care l-am topit intre timp si ceapa verde pe care am taiat-o marunt. Lasam totul la macerat timp de aproximativ o jumatate de ora.
Intre timp am incalzit cuptorul la 200 ° C . Punem somunul in tava in care punem un pic de apa 1/2 din sosul preparat. Bagam somonul si il coacem timp de 12-20 minute (in funcție de grosimea fileurilor). Puteti sa desfaceti un pic frunzele de smochin si sa mai lasati fileul sa prinda un pic de culoare la foc mediu cca 3 minute. Apoi scoateti somonul, desfaceti frunzele de smochine, puneti sosul si savurati alaturi de o salata verde sau cartofi natur.
Pofta buna!