Sos cald pentru orice peste

Este un sos care se poate pregati imediat sau de toamna, pus la borcane ermetic inchise, sterilizate si pastrate in camara la rece.

Acest sos cald poate fi folosi la o mancare de peste, spaghete etc.., fiind sanatos fara continut de aditivi ca cel din comert.

Este un sos care se poate folosi impreuna cu legumele proaspete sau congelate , mai ales in perioada de post.

Ingrediente sos cald pentru orice peste

Cantitatile se pot modifica in functie de cat de mult este folosit si de numarul de persoane invitate la masa ( sau membrii familiei )

12 linguri de ulei de masline

2 linguri otet balsamic

4 rosii coapte

1 ceapa potrivita

1 capatina de usturoi potrivita

1 ardei rosu sau verde iute ( optional )

1/2 lamaie ( zeama )

cateva fire de busuioc

1 lingurita oregano uscat

1 lingurita zahar ( ptr a taia din aciditatea rosiilor ) optional

sare, piper

Cum se face un sos cald pentru orice peste

Intr-o craticioara potrivita cu pereti inalti ( depinde  de  cantitate de sos ce urmeaza a fi facuta ), se va pune uleiul de masline la incalzit, urmand la calit ceapa curatata si tocata marunt  ( pana devine translucida..cca 5-6 minute ).

Rosiile, oparite si indepartata pielita, se vor toca marunt si adauga peste ceapa calita, amestecandu-se continuu pana cand se vor inmuia si forma un sos vascos.

Optional, la acest sos cald de rosii, se poate adauga un ardei iute ( pentru a deveni un sos picant ).

Spre final, in  sos se poat adauga: usturoiul pisat, busuiocul tocat marunt, oregano uscat, sare si piper, lasand sa mai fiarba inca 3-4 minute ( pentru a-si lua sosul din  aroma ingredientelor ).

Pentru un sos cald de o consistenta fina,  se poate transfera caldut in blender la mixat pentru 3-4 secunde, apoi folosit in scopurile dorite.

Sosul cald pentru orice peste obtinut, se poate pune peste un peste prajit direct in cratita,  sau se poate servi alaturi de pestele pe gratar, fiert etc.. intr-o salatiera.

Trucuri si idei

Acest sos cald, se poate pastra in borcane ermetic inchise si fiert la bain-marie, folosit apoi la diferite mancaruri  ( paste, peste, fripturi etc.. ).

POFTA BUNA !!

Sursa foto