Sosul de alune este des intalnit in Asia. El se serveste adesea impreuna cu carnea facuta la gratar. Este un sos iute, picant, dar in acelasi timp si putin dulce si acru.
Ingrediente pentru sos de alune
300 gr alune
3 cm radacina de galangal (seamana cu ghimbirul, insa mai aromat, mai placut)
2 cepe rosii
4 lemon grass (are frunzele precum ceapa verde, mai late, insa se foloseste mai ales partea alba, care are un gust subtil de lamaie)
3 catei de usturoi
3 ardei iuti uscati
400 ml apa
sare, zahar
Cum se face sosul de alune
Incepem prin a praji alunele intr-o tigaie, pe aragaz. Nu este necesar sa adaugati ulei. Se scot cand incep sa isi schimbe culoarea si toata bucataria miroase a alune. Se pun intr-un bol. Daca alunele sunt acoperite cu coaja adaugati apa peste ele si asa, inmuiate, este mult mai usor sa indepartati coaja.
Cum se face pasta iute care da gust sosului: se taie mai marunt – galangal, usturoiul, lemon grass, ardeii. Se pun intr-un robot de bucatarie si se obtine o pasta.
Separat se maruntesc si alunele in robotul de bucatarie. Ar trebui sa nu fie dificil, intrucat sunt mai usor de pisat, odata ce au fost tinute in apa. Este bine sa nu le tineti mult, ca sa nu isi piarda cu totul din textura.
Ceapa se taie rondele subtiri si se face sote intr-o tigaie adanca in care este ulei incins. Cam dupa 1 minut se adauga pasta cu ardei iute. Se tine pe foc amestecand pana cand incepe sa se separe uleiul si atunci se adauga si alunele.
Se toarna apa deasupra si se alasa sa fiarba cam 20 de minute, pana se ingroasa. Acum adaugati zahar, daca va place.
Sosul rezista in frigider o saptamana, insa puteti sa pastrati si la congelator si atunci rezista mai multe luni.
Aceasta reteta este favorita localnicilor din Singapore. Ai sansa de a simti gustul autentic la fata locului participand la campania LIDL si Mastercard – E normal sa iti doresti sa calatoresti. Castiga o excursie in Bali si Singapore.