Sos de merişoare cu nuci

În bucătăria noastră noi nu prea folosim sosuri cu fructe, dar este cazul să începem să o facem. Sosurile cu fructe sunt dulci şi un pic acrişoare în acelaşi timp şi dau o savoare deosebită fripturilor. Sosul de merişoare pe care vi-l propun acum este foarte potrivit pentru sărbătorile de iarnă, Crăciun şi revelion.

Ingrediente pentru sos de merişoare

250 gr merişoare
200 gr zahăr
200 gr nuci
două portocale
vin roşu sau apă
sare,
scorţişoară, ghimbir

Cum se face sosul de merişoare

Spălaţi merişoarele şi le puneţi într-o oală cu pereţi înalţi.

Stoarceţi sucul de la portocale. Tebuie să aveţi cam un pahar.

Adăugaţi deasupra zahărul, ghimbirul proaspăt râs, scorţişoară, cam un pahar de vin roşu şi sucul de portocală. Adăugaţi şi un pic de coajă rasă de portocală. Şi un strop de sare.

Totul se amesteca şi se lasa să fiarbă la foc mic în jur de 10 minute. Trebuie să fiţi un pic atenţi, întrucât la fierbere merişoarele au tendinţa de a pocni / sari, aşa că nu vă apropiaţi prea mult faţă.

Cât timp fierb merişoarele vom pregăti nucile. Ele se curăţa de coajă şi se taie în bucăţi destul de mari încât să le simţi. După care le punem la prăjit. Se prăjesc în tigaie până când devin un pic maronii. Nu uitaţi să amestecaţi în ele când le prăjiţi.

Se pun nucile calde peste sosul de merişoare şi se amestecă. După care se lasă totul să se răcească. Poate că vi se pare un pic cam moale la început, însă prin răcire sosul de merişoare se întăreşte.

Video

Desigur, reţeta prezentată mai sus nu este singura de sos de merişoare. De fapt există zeci de reţeta. Aşa că, pentru inspiraţie, ca să ajungeţi să concepeţi propriul sos de merişoare, va mai arăt o variantă, propusă de Gordon Ramsey, cu zahăr caramelizat şi mere.

Sursa foto