Deoarece in postul Craciunului se mananca peste mai des, ne gandim cum sa-l facem mai placut la o masa, fara ca familia sa spuna:” Gata ne-am saturat de peste”!
Vom face un sos de mustar dulce-acrisor, care va face pestele mai gustos, lasand un gust aparte papilelor gustative de a-l dori si in alte zile.
Ingrediente sos de mustar pentru peste ( pentru 2 persoane )
Cantitatile se pot mari in functie de cantitatea de peste care se va servi la masa oaspetilor.
50 g unt
5 linguri mustar ( dulce sau iute )
1 lingurita de zahar
1 lingurita sos de soia
1 lamaie ( pentru zeama )
sare
cateva boabe de ienibahar sfaramate putin ( dupa gust ) sau se pot folosi capere murate
Cum se face sos de mustar pentru peste
Pentru a obtine un sos de mustar cu aspect fin, acesta se va face pe bain-marie nu pe flacara direct.
Intr-o cratita ( se va alege in functie de vasul care se va folosi pentru sos ) cu apa care deja va clocoti, se va aseza un vas de sticla care nu va atinge cu fundul apa, ci doar aburii sa actioneze.
In vasul de pe bain-marie se va pune untul la topit, amstecand usor tot timpul cu un tel.
Cand untul a ajuns la punctul de topire se vor adauga restul de ingrediente ( dar a nu se uita sa se amestece tot timpul, pentru a se evita taierea untului), mustarul, zeama de lamaie, zaharul, sosul de soia ( optional ) si sarea dupa gust.
Totul se va amesteca energic, pana la omogenizare completa si obtinerea unui sos fluid de consistenta unei smantani mai subtiri.
Cand vasul va fi dat la o parte de pe bain-marie, se vor adauga boabele de ienibahar ( sau capere murate) intregi sau putin sfaramate pentru a impanzi in sos aroma.
Intr-un bol se va transfera sosul de mustar si servit la masa.
Sosul de mustar se va servi cu peste la garatar sau la cuptor( in folie de aluminiu) fie ca un exemplu: somon; pastrav, salau etc..
POFTA BUNA !!!