Sos de rosii cu ton

Este o mancare usoara de vara, cu ingrediente proaspete si naturale. Perfect pentru a inlocui conserva de ton in sos de rosii, care este mai putin sanatoasa.

Pentru aceasta reteta s-a folosit peste proaspat ( ton ), nu de la conserva.

Ingrediente sos de rosii cu ton

Tonul proaspat se poate inlocui cu orice alt peste marin sau oceanic, care are mai putine oase

800 g ton proaspat

800 g rosii bine coapte

2 cepe mari

3 catei de usturoi

1 foaie dafin

1/2 lingurita cimbru uscat

1 lamaie mica ( lamaia sa fie cu coaja subtire )

5o ml ulei de masline

sare, piper

Cum se face sos de rosii cu ton

Pentru inceput, ca la orice reteta cand timpul este planificat, pregatim ingredientele apoi le vom folosi in ordinea necesara.

Curatam ceapa si usturoiul pe care le taiem pestisori – ceapa, respectiv felii subtiri usturoiul.

Lamaia se spala, se rade de coaja, se taie felii subtiri si se inlatura semintele.

Rosiile se vor opari in apa fierbinte,  se curata de pielita si se taie in cuburi.

Intr-o tigaie de teflon se pune uleiul la incalzit, apoi ceapa si usturoiul, amestecand continuu pentru a nu se arde sau praji, ci atat cat ceapa devine translucida.

Se adauga rosiile taiate cuburi, cimbrul, foaia de dafin, sare, piper, lasand sa fiarba la foc mic cca 30 minute, acoperind cratita cu un capac ( pana ce rosiile se vor topi si forma un sos ).

Tonul proaspat se va taia in cuburi potrivite ( atat cat trebuie sa fie vizibil in sosul de rosii ), se introduce in sosul de rosii, se acopera  iarasi cratita  cu capac si se mai lasa sa fiarba cca 20 minute la foc domol.

Spre final cand tonul s-a gatit, transferam totul intr-un vas Jena, acoperim tonul cu felii de lamaie, dam la cuptorul preincalzit la 190 grade, pentru 15-20 minute sa se formeze o crusta si sosul sa mai scada.

Aceasta mancare de sos de rosii cu ton se poate servi calda sau rece alaturi de o garnitura de orez.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto