Chiar daca prin camara ne-au mai ramas sticle cu suc de rosii facut de toamna, ar fi bine sa renuntam sa le folosim, mai ales cand ne aflam in plin sezon de vara cu legume numeroase pe piata, mai ales din gradinile producatorilor si nu din import din alte tari.
Vom face o reteta de sos, in care ingredientul principal va fi rosia proaspata. Va necesita un efort de preparare minim, dar cu un rezultat pe masura.
Ingrediente sos de rosii pentru chiftelute
Pentru un sos gustos trebuie sa folosim rosii foarte coapte si o cantitate de 2-3 kg, deoarece se va pierde mult prin eliminarea pielitei si a partilor albe de la cotorul rosiei.
2 kg rosii coapte
5 linguri ulei vegetal ( nu ulei de masline )
3 linguri de faina ( pentru a ingrosa sosul atunci cand este folosit la chiftelute, iar pentru spaghete se va renunta la faina )
500 g supa de legume ( supa de carne sau zeama rezultata de la pasatul rosiilor )
2-3 catei usturoi
1 lingurita zahar tos sau miere de albine ( pentru a taia din aciditatea rosiilor)
cateva frunze de telina ( busuioc, maghiran, oregano uscat sau foi de dafin dupa gustul fiecaruia )
sare, piper
Cum se face sosul de rosii pentru chiftelute
Retete pentru a face un sos pentru chiftelute sunt numeroase, dar am ales o reteta pe care bunica o folosea, mai mult dietetica, mai ales ca trebuie folosita si faina pentru ingrosarea sosului.
Rosiile le vom taia in patru, se scoate partea alba de la cotor, apoi sunt puse la fiert pana se vor inmuia. Se strecoara prin sita, pasandu-se ca sa se indeparteze pielita si semintele.
Zeama de rosii se va folosi la sos, atunci cand vom dizolva faina.
Intr-o cratita potrivita cu peretii inalti ( capacitate de 1,5 l ), vom pune faina ( fara s-o calim in ulei, dupa cum mai stim ) pe are am dizolvat-o intr-un castron cu supa de legume sau zeama de la rosii ( data intr-un clocot -doua), uleiul, sarea, piperul, amestecand cu un tel, pana se va desface bine faina, apoi pusa la fiert ( pana apar balonase) si va avea un aspect de ingrosat ( nu prea mult, ci un sos fluid )
Cand sosul de rosii este aproape de final, adaugam ingredientele aromatice ( pe cele la care ne-am hotarat, dupa gust ), lasand sa mai dea intr-un clocot cca 1 minut, dupa care adaugam chiftelutele sau punem sosul peste chiftelutele din farfurie ( variante sunt numeroase ).
Daca vom folosi frunze de telina intregi, atunci acestea se vor scoate dupa ce sosul va fi gata.
Acest sos de rosii se poate folosi: la macaroane cu branza, spaghete, rasol de vita, pasare sau foarte bine la cartofi natur.
POFTA BUNA !!