Sos rece pentru friptura

Sosurile pentru friptura sunt cele care aduc savoare unui preparat, creste apetitul si usureaza digestia.

Sunt usor de facut, pot fi de consistenta lichida sau vascoasa, micsoreaza timpul de pregatire a preparatelor culinare.

Aceste sosuri reci pot fi diversificate dupa meniul pe care-l vom face la momentul potrivit.

Vom face un sos rece pe care il putem folosi la fripturi, peste etc…

Ingrediente sos rece pentru friptura

1 capatina usturoi

200 ml smantana de 12% grasimi ( sau iaurt grecesc )

50 ml/ 100 ml ulei vegetal de floarea soarelui ( pentru frecat usturoiul )

1-2 linguri zeama de lamaie ( pentru un gust mai acrisor )

1/2 legatura patrunjel proaspat ( optional )

sare

Cum vom face sos rece pentru friptura

Curatam usturoiul si-l vom pune intr-un blender pentru a deveni o pasta.

Din cand in cand vom adauga cate putin din ulei pana ii va creste volumul ( putem adauga ulei mai mult daca vrem sa obtinem o cantitate mai mare de pasta de usturoi ).

Apoi pasta de usturoi obtinuta o transferam intr-un bol si adaugam smantana sau iaurtul, sare dupa gust, amestecand bine cu ajutorul unei spatula.

Aceste sosuri reci se vor servi in sosiera la masa cu musafiri sau eventual la un pranz cu familia, alaturi de o friptura la cuptor, gratar sau la fel de bine la un rasol de peste (stiuca, salau etc..)

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto