Este o garnitura delicioasa pentru orice fel de friptura, peste, carne de miel si minunata mai ales vara cand este sezonul pentru mazare si piata este bogata in toate legumele.
Reteta pe care o vom face va fi de dulce, dar poate fi si de post daca renuntam la unt si folosim ulei.
Ingrediente sote de mazare
1 kg mazare proaspata (sau congelata )
1 ceapa potrivita
1 morcov
1 praz (numai partea alba )
50 g unt+2 linguri ulei vegetal
100 ml smantana de gatit
1 lingura de faina
1 lingura zahar ( 30 g )
250 ml apa
1/2 legatura de marar
sare, piper
Cum se face sote de mazare
Intr-o cratita punem untul si uleiul la incalzit, ceapa taiata marunt, prazul taiat rondele si lasate la sotat cca 3-4 minute amestecand continuu, apoi adaugam morcovul ras pe razatoarea mica ( atat cat se vor inmuia putin ).
Se va adauga si mazarea ( daca este congelata se va pune direct din punga fara a se dezgheta inainte, iar daca este proaspata se va clati sub jet de apa rece si apoi adauga in cratita ), impreuna cu 250 ml apa fierbinte, zaharul, lasand sa fiarba la foc scazut pana ce bobul de mazare va deveni moale la strangere intre degete.
Se va adauga spre final faina desfacuta in smantana de gatit, apoi asezonam cu sare si piper dupa gust.
Lasam sa mai dea 2-3 clocote ( inca 15 minute ) sa se gateasca si faina, dupa care stingem focul si presaram mararul tocat fin pentru gustul delicios pe care-l va da soteului de mazare ( fiind compatibil cu mazarea ).
Soteul de mazare se poate servi ca un fel de mancare de post sau ca o garnitura la o mancare pe care o dorim impreuna cu acest sote.
POFTA BUNA !!