Daca de fiecare data cand treceti pe langa un restaurant sau pizzerie cu specific italian, va ademenesc aromele de fructe de mare si ierburi aromate, atunci va propun sa aduceti o mica parte a Italiei in bucataria de acasa si sa pregatiti celebrele spaghete cu fructe de mare.
Ingrediente pentru spaghete cu fructe de mare
un pachet spaghete (de preferat produse in Italia)
250 grame midii
250 grame caracatita baby
250 grame creveti decorticati
250 grame calamari inele 2-3 catei de usturoi in coaja
250 grame roshii cherry
o lamaie
o legatura mica de patrunjel
o lingurita oregano sau cimbru uscat (pot fi si prospete)
1-2 frunze dafin
5-6 boabe piper
4-5 linguri ulei de masline extravirgin
un cubulet de unt
2-3 felii ardei iute
25 ml vin alb sec
o lingura otet de vin
doua linguri paste de tomate
sare, piper negru macinat, dupa gust
Cum se fac spaghetele cu fructe de mare
1. Intr-o oala se pun la fiert caracatita si calamarul inele impreuna cu o lingurita de sare, boabele de piper, frunzele de dafin si o lingura de ulei de masline, pentru aproximativ 20-25 de minute, la foc mediu. Dupa ce au fiert, se scot din apa, se scurg bine si se pun intr-un bol pentru cateva minute.
2. Intre timp rosiile se taie in doua sau patru in functie de marimea acestora si se bun intr-un bol impreuna cu un catel de usturoi tocat, doua linguri de ulei de masline, oregano, o lingura otet de vin alb, ardeiul iute, zeama de la o jumatate de lamaie si un praf de sare. Se lasa la macerat pentru 15 minute.
3. Intr-o oala adanca se pune apa la fiert pentru spaghete. Inainte ca apa sa ajunga la punctul de fierbere se pun pastele si se lasa la fiert, conform instructiunilor de pe pachet (de preferat al dente) impreuna cu o lingurita de sare si o lingura de ulei de masline.
4. In timp ce pastele fierb, se pune o tigaie larga la incins cu doua linguri de masline si un cub de unt, se adauga fructele de mare si doi catei de usturoi in coaja, usor striviti cu lama cutitului. Se lasa la foc iute pentru 6-7 minute, amestecand din cand in cand.
5. Se adauga rosiile, vinul si pasta de tomate si se mai lasa la foc mediu pentru cateva minute.
6. Se adauga patrunjelul tocat si se mai stropesc cu putina zeama de lamaie si ulei de masline.
7. Se adauga spaghetele dupa ce au fost scurse bine si se amesteca usor cu doua furculite.
8. Se pun spaghetele cu fructe de mare pe farfurii intinse, se presara cu patrunjel proaspat si putin ulei de masline si servesc fierbinti.