Spanac a la creme

Spanacul este o planta ( leguma ) care consumata poate imbunatati functionarea organismului.

Consumul regulat de spanac regleaza tensiunea arteriala, reduce inflamatiile, protejeaza creierul, provine ulcerul gastric, intareste oasele etc…

Pentru a profita din plin, incercam sa recurgem mereu la o reteta cat mai simpla din multiplele care exista in bucatarile lumii.

Familia mea prefera o mancare de spanac gustoasa, iar straduinta va fi pe masura.

Reteta pe care o vom face este foarte usoara, cu ingrediente obisnuite si usor de procurat.

Ingrediente spanac a la creme

1 kg spanac proaspat

1 ceapa mica

3 linguri faina

1oo g unt

1 lingura usturoi pisat

300 ml lapte

2 linguri smantana

sare, piper

Cum vom face spanac a la creme

Curatam spanacul de codite, ramanand numai frunza, apoi il spalam bine sub jet de apa rece.

Intr-o oala inalta cu 1/2 lingurita sare, punem spanacul la oparit ( nu fiert ) timp de 10- 15 minute.

Il vom pune la scurs si racit intr-o strecuratoare.

Separat intr-o tigaie punem untul la incins impreuna cu uleiul ( pentru a nu se arde untul ) si adaugam ceapa taiata marunt pentru a se cali usor  ( de a capata o culoare translucida ).

Intr-un bol vom dizolva faina cu laptele, apoi turnam peste ceapa inmuiata, asezonand cu sare si piper dupa gust, amestecand totul energic cu ajutorul unui tel ( pana se incorporeaza bine faina ).

Sosul astfel format il lasam sa dea in cateva clocote, dar sa aiba la sfarsit o consistenta fluida.

Daca acesta ni se va parea mai  vascos, atunci mai adaugam adaugam putin lapte.

Spanacul racit il vom toca marunt cu ajutorul unui cutit ascutit ( asta daca dorim sa simtim spanacul ) sau il dam prin blender ( pana se obtine un piure de spanac ).

Pentru acesta reteta s-a ales varianta tocatului cu cutitul.

Adaugam spanacul in sosul format, amestecand cu o spatula pana se va incorpora bine.

Mai lasam sa dea in doua- trei clocote, apoi stingem focul si adaugam smantana, care ajuta la un gust mai cremos a spanacul a la creme.

Aceasta mancare se poate consuma ca o garnitura la un peste, o friptura de pui la gratar sau simpla cu paine prajita la un mic dejun sau o cina intarziata.

POFTA BUNA !!!

Sursa foto