Spanacul este o planta ( leguma ) care consumata poate imbunatati functionarea organismului.
Consumul regulat de spanac regleaza tensiunea arteriala, reduce inflamatiile, protejeaza creierul, provine ulcerul gastric, intareste oasele etc…
Pentru a profita din plin, incercam sa recurgem mereu la o reteta cat mai simpla din multiplele care exista in bucatarile lumii.
Familia mea prefera o mancare de spanac gustoasa, iar straduinta va fi pe masura.
Reteta pe care o vom face este foarte usoara, cu ingrediente obisnuite si usor de procurat.
Ingrediente spanac a la creme
1 kg spanac proaspat
1 ceapa mica
3 linguri faina
1oo g unt
1 lingura usturoi pisat
300 ml lapte
2 linguri smantana
sare, piper
Cum vom face spanac a la creme
Curatam spanacul de codite, ramanand numai frunza, apoi il spalam bine sub jet de apa rece.
Intr-o oala inalta cu 1/2 lingurita sare, punem spanacul la oparit ( nu fiert ) timp de 10- 15 minute.
Il vom pune la scurs si racit intr-o strecuratoare.
Separat intr-o tigaie punem untul la incins impreuna cu uleiul ( pentru a nu se arde untul ) si adaugam ceapa taiata marunt pentru a se cali usor ( de a capata o culoare translucida ).
Intr-un bol vom dizolva faina cu laptele, apoi turnam peste ceapa inmuiata, asezonand cu sare si piper dupa gust, amestecand totul energic cu ajutorul unui tel ( pana se incorporeaza bine faina ).
Sosul astfel format il lasam sa dea in cateva clocote, dar sa aiba la sfarsit o consistenta fluida.
Daca acesta ni se va parea mai vascos, atunci mai adaugam adaugam putin lapte.
Spanacul racit il vom toca marunt cu ajutorul unui cutit ascutit ( asta daca dorim sa simtim spanacul ) sau il dam prin blender ( pana se obtine un piure de spanac ).
Pentru acesta reteta s-a ales varianta tocatului cu cutitul.
Adaugam spanacul in sosul format, amestecand cu o spatula pana se va incorpora bine.
Mai lasam sa dea in doua- trei clocote, apoi stingem focul si adaugam smantana, care ajuta la un gust mai cremos a spanacul a la creme.
Aceasta mancare se poate consuma ca o garnitura la un peste, o friptura de pui la gratar sau simpla cu paine prajita la un mic dejun sau o cina intarziata.
POFTA BUNA !!!