Cine ne poate crea o stare de bine?….. bineinteles o ciocolata!
Ciocolata este considerata regina dulciurilor, fiind prelucrata si folosita in spectru larg in cofetarii, iar in ultima vreme a luat amploare si in bucataria de acasa sub diferite forme.
Pentru a impresiona prietenii invitati la o masa festiva, vom folosi ciocolata sub forma de spuma, servita rece si decorata cu frisca ( optional ) sau cu o frunza de menta verde.
O spuma de ciocolata delicioasa va iesi daca vom folosi si o ciocolata buna de calitate ( in cazul nostru, o ciocolata la tableta, nu de menaj).
Ingrediente spuma de ciocolata
Cantitatea obtinuta de spuma de ciocolata nu este exacta ( pot iesi 3-4 cupe sau mai multe… difera marimea formei ), dar pastrand proportiile se pot mari cantitatile.
300 g ciocolata tableta amaruie de calitate ( 50% cacao ) sau ( 2 tablete ciocolata amaruie+ 1 tableta ciocolata lapte ) optional
250 ml frisca lichida ( Hulala, Meggle )
4 oua
4 linguri de zahar tos ( pudra )
1/2 lingurita coaja portocala ( compatibila cu ciocolata )
un praf de sare
frisca batuta, frunze de menta ( pentru decor ) optional
Cum se face spuma de ciocolata
Pentru inceput, se vor separa albusul de galbenusuri in boluri diferite si sunt lasate in asteptare la temperatura camerei.
Intr-un bol, se va pune ciocolata rupta bucati impreuna cu frisca lichida, la topit la bain-marie ( doar cat se va topi ciocolata, fara sa fiarba ), amestecand in mod continuu cu o spatula ( cca 5-10 minute ).
Galbenusurile se vor bate cu un mixer ( doar cat se vor desface ), apoi sunt adaugate in suvoi in ciocolata topita si incalzita, amestecand energic cu un tel pana la incorporarea totala ( cca 1-2 minute, pentru a nu avea galbenusurile gustul de crud ).
Se va da bolul cu crema de ciocolata la o parte, pentru a se raci ( nu prea mult, deoarece se poate inchega prea tare.. cca 10-15 minute ).
Albusurile se vor bate impreuna cu un praf de sare si zaharul pudra, pana devin o spuma tare cu o consistenta ca de bezea cu ajutorul unui mixer.
Lingura cu lingura, spuma de albus se va adauga in crema de ciocolata, amestecand cu o spatula de jos in sus.
Astefel se va forma o spuma de ciocolata catifelata.
Pentru un gust mai bun si intensificat, se va adauga in spuma de ciocolata coaja rasa de portocala.
Spuma de ciocolata se va pune in: cosulete de hartie, cupe, pahare cu picior sau boluri mici si date la rece in frigider pentru cateva ore bune ( 5-6 ore ) pana la servire.
Pentru a le face cu ” ochiul” si mai mult invitatilor, cupele cu spuma de ciocolata vor fi decorate cu frisca sau servite ca atare cu o frunza de menta.
Trucuri si idei
Spuma de ciocolata imbunatatita cu putina nuca prajita macinata sau alune, poate fi folosita ca o crema pentru torturi, rulade etc..
POFTA BUNA !!
Cât de mult îți place?
1 People au dat o notă
Rating mediu
(5 / 5)