Spuma de ciocolata

Cine ne poate crea o stare de bine?….. bineinteles o ciocolata!

Ciocolata este considerata regina dulciurilor, fiind prelucrata si folosita in spectru larg in cofetarii, iar in ultima vreme a luat amploare si in bucataria de acasa sub diferite forme.

Pentru a impresiona prietenii invitati la o masa festiva, vom folosi ciocolata sub forma de spuma, servita rece si decorata cu frisca ( optional ) sau cu o frunza de menta verde.

O spuma de ciocolata delicioasa va iesi daca vom folosi si o ciocolata buna de calitate ( in cazul nostru, o ciocolata la tableta, nu de menaj).

Ingrediente spuma de ciocolata

Cantitatea obtinuta de spuma de ciocolata nu este exacta ( pot iesi 3-4 cupe sau mai multe… difera marimea formei ), dar pastrand proportiile se pot mari cantitatile.

300 g ciocolata tableta amaruie de calitate ( 50% cacao ) sau ( 2 tablete ciocolata amaruie+ 1 tableta ciocolata lapte ) optional

250 ml frisca lichida ( Hulala, Meggle )

4 oua

4 linguri de zahar tos ( pudra )

1/2 lingurita coaja portocala ( compatibila cu ciocolata )

un praf de sare

frisca batuta, frunze de menta ( pentru decor ) optional

Cum se face spuma de ciocolata

Pentru inceput, se vor separa albusul de galbenusuri in boluri diferite si sunt lasate in asteptare la temperatura camerei.

Intr-un bol, se va pune ciocolata rupta bucati impreuna cu frisca lichida, la topit la bain-marie ( doar cat se va topi ciocolata, fara sa fiarba ), amestecand in mod continuu cu o spatula ( cca 5-10 minute ).

Galbenusurile se vor bate cu un mixer ( doar cat se vor desface ), apoi sunt adaugate in suvoi in ciocolata topita si incalzita, amestecand energic cu un tel pana la incorporarea totala ( cca 1-2 minute, pentru a nu avea galbenusurile gustul de crud  ).

Se va da bolul cu crema de ciocolata la o parte, pentru a se raci ( nu prea mult, deoarece se poate inchega prea tare.. cca 10-15 minute ).

Albusurile se vor bate impreuna cu un praf de sare si zaharul pudra, pana devin o spuma tare cu o consistenta ca de bezea cu ajutorul unui mixer.

Lingura cu lingura, spuma de albus se va adauga in crema de ciocolata, amestecand cu o spatula de jos in sus.

Astefel se va forma o spuma de ciocolata catifelata.

Pentru un  gust mai bun si intensificat, se va adauga in spuma de ciocolata coaja rasa de portocala.

Spuma de ciocolata se va pune in:  cosulete de hartie, cupe, pahare cu picior sau boluri mici si date la rece in frigider pentru cateva ore bune ( 5-6 ore ) pana la servire.

Pentru a le face cu ” ochiul” si mai mult invitatilor, cupele cu spuma de ciocolata vor fi decorate cu frisca sau servite ca atare cu o frunza de menta.

Trucuri si idei

Spuma de ciocolata imbunatatita cu putina nuca prajita macinata sau alune, poate fi folosita ca o  crema pentru  torturi, rulade etc..

POFTA BUNA !!

Sursa foto