Primavara este anotimpul care ne trezeste si ne ofera multe beneficii pentru organism, dupa o hibernare de luni de iarna si anume multa verdeata.
De aceea pentru a revigora organismul dupa o pauza indelungata trebuie sa consumam tot ce este verde si comestibil, fie sub forma de salate sau in diferite mancaruri.
Stevia merge foarte bine alaturi de o salata verde, atunci cand nu este suficienta in frigider de a face imediat o salata pentru un preparat gatit deja in casa.
Denumita si “frunza de miere “, stevia este o sursa de proteine, fibre, fier, fosfor, calciu, potasiu, zinc, vitamina A;C.
Stevia nu aduce organismului calorii, grasimi saturate, zaharuri, colesterol.
Am ales din verdeturile aparute primavara ca o trufanda ( spanac; untisor; macris; papadie; leurda;etc ) sa gatim stevia, pe care multa lume o ocoleste.
Este o mancare simplu de facut, care poate fi folosita pentru post de persoanele care doresc acest lucru ( eliminand laptele si smantana )
Ingrediente stevie cu ciuperci
500 g stevie tanara ( 5 legaturi )
300 g ciuperci
2 cepe potrivite
200 ml suc de rosii
2 linguri pasta bulion
50 ml ulei vegetal + un cub de unt
1-2 linguri rase de faina alba ( pentru a ingrosa sosul )
100 ml lapte ( pentru a dizolva faina )
1oo g smantana 22% grasime ( pentru decor mancare de stevie )
sare, piper
Cum se face stevia cu ciuperci
Stevia tanara se va curata de nervura din mijloc, dupa care o vom spala bine cu apa rece si o vom pune la scurs intr-o sita.
Apoi intr-o oala cu 2 l apa si sare pusa la clocotit, adaugam stevia pentru oparit cca 1 minut.
Se va scoate la scurs si racit intr-o sita, apoi se va taia marunt si pune intr-un vas in asteptare pana vom pregati restul de ingrediente.
Ceapa si ciupercile le curatam de coaja, respectiv de pielita, si apoi spalam.
Intr-o tigaie de teflon punem uleiul si untul la incalzit, adaugand ceapa tocata marunt la calit ( atat cat va deveni translucida ), apoi ciupercile taiate felii mari ( iar daca sunt mici le taiem pe jumatate ).
Se vor lasa la calit impreuna, amestecand continuu cu o spatula ( pentru a nu se arde ) petru cca 10-15 minute.
Peste ceapa si ciupercile calite, adugam stevia taiata marunt, sucul de rosii, pasta de bulion si 2 cani de apa ( atat cat sa acopere compozitia ) lasand la fiert pe foc domol cel putin 30 minute.
Intre timp, aproape de final, cand stevia este fiarta, vom adauga faina dizolvata cu lapte pentru a se forma un sos mai consistent.
Condimentam cu sare si piper dupa gustul fiecaruia.
Mai lasam la fiert inca doua-trei clocote, dupa care stingem focul.
Mancarea de stevie cu ciuperci se va servi pe farfurii albe intinse fie ca atare sau cu un ou ochi, alaturi de paine prajita sau proaspata scoasa din cuptor.
Pentru a fi si mai apetisanta, mancarea de stevie cu ciuperci poate fi decorata cu 1-2 linguri de smantana.
POFTA BUNA !!