Stiuca umpluta

Si pentru ca Pastele se apropie cu pasi repezi, iar traditia cere ca in ziua respectiva sa se consume peste, vom pregati o stiuca proaspata intr-un alt mod de cum stim ( fiarta, la cuptor simpla ), care sigur va impresiona musafirii.

Reteta la care ne-am gandit va fi de stiuca umpluta, care este un preparat gustos… si nu se face atat de greu precum pare daca respectam intocmai indicatiile si reteta descrisa.

Ingrediente stiuca umpluta

1 stiuca 1-2 kg ( este bine sa fie mai mare )

1 felie franzela

50 ml lapte

1/2 ceasca ulei

2 oua

50 g unt ( pentru uns forma pentru cuptor )

100 ml vin alb

1 ceapa mica

1 morcov potivit

5 cartofi potriviti

1 legatura patrunjel

1 lamaie

cateva frunze de salata verde ( pentru decor )

sare, piper

Cum se face stiuca umpluta

Curatam stiuca de solzi, intestine, spala atat pe interior si exterior.

Apoi cu un cutit foarte bine ascutit, ii taiem capul ( dar fara sa-l desprindem de trunchi ), iar pielea o rulam cu grija de la gat in jos ( la fel cum am intoarce o manusa pe dos ).

Atentie :Pielea de la stiuca odata rulata de pe carne, trebuie sa ramana intreaga pentru a o umple ulterior.

Saram piele de stiuca, apoi o vom tine intr-un vas cu apa ( pentru a nu se usca ), pana pregatim umplutura.

Cum pregatim umplutura

Daca stiuca este mare, atunci oasele se pot scoate cu ajutorul unei pensete de pe carne,  o vom trece prin masina de tocat impreuna cu felia de paine inmuiata in lapte si stoarsa bine.

Pasta obtinuta se freaca cu ulei, cu ajutorul unei spatula, apoi adaugam ouale batute separat intr-un castron, patrujelul tocat fin, sarea, piperul, amestecand pana se va obtine o pasta omogena.

Pielea de  stiuca,  o scoatem si stoarce de apa in care a stat, apoi o umplem cu o lingura cu amestecul obtinut ( incercand pe cat posibil, sa dam pielii forma initiala a pestelui, fara sa indesam prea mult cu umplutura pentru a nu plesni pielea ).

Vom coase cu grija cu ata de bumbac burta pestelui, asezam capul pe care l-am desfacut  pe jumatate de pe trunchi ( fara sa-l eliminam ) in forma initiala.

Intr-o cratita larga si cu pereti inalti, punem stiuca la fiert cca 20 minute ( rasucind-o dupa forma cratitei pentru a avea loc ) cu 1 lingura de sare.

Dupa ce a fiert, scoatem stiuca cu grija ( cu doua palete pentru a nu se rupe in doua),  apoi o punem intr-un vas Jena dreptunchiular uns cu unt, putina zeama in care a fiert, vinul alb si dam la cuptorul preincalzit la 190 grade pentru cca 10-15 minute ( pana capata o culoare aurie de copt ).

Legumele ( ceapa intraga, morcovul si cartofii pe care le-am curatat si taiat in bucati mari ) le fierbem in zeama in care a fost stiuca.

Stiuca umpluta va fi adusa la masa pe un platou  decorat cu frunze de salata, inconjurata de legumele fierte si felii de lamaie.

Se poate servi rece, dar si calda, cu sos de unt si capere.

 

POFTA BUNA !!