Cel mai simplu suc de rosii pentru iarna

Toamna ne ofera multe delicii si ne atentioneaza ca e timpul sa ne aprovizionam camara pentru iarna.

Din numeroasele conserve pentru iarna facute din legume, am ales sa prezantam in scris si acea “banala” reteta de suc de rosii, care poate fi intrebuintat la diferite mancaruri sau consumat ca atare, fiind sanatos pentru organismul nostru, datorita numeroaselor beneficii.

Sucul de rosii este mult mai valoros decat o rosie proaspata, deoarece antioxidantii din leguma devin mult mai usor de asimilat in conditiile fierberii.

Ingrediente suc rosii pentru iarna

10 kg rosii bine coapte

sare

arome optional  (oregano uscat, frunze telina etc )

zahar ( sau miere de albine, pentru a taia din aciditatea rosiilor ) optional

Cum se face sucul de rosii pentru iarna

Pentru suc, rosiile trebuiesc foarte bine coapte ( chiar daca  sunt moi, acestea merg bine pentru suc ), iar cantitatea obtinuta de suc variaza, deci nimic nu este standard.

Rosiile se spala bine, se indeparteaza cotorul verde si partea alba din interior, apoi se vor taia in doua- trei bucati pentru a merge  usor in masina speciala de facut suc, care indeparteaza coaja si semintele, obtinandu-se doar pulpa rosiei.

Intr-o oala inalta ( aleasa dupa cantitatea de suc pe care o dorim ) sau un ceaun de tuci, transferam pulpa de rosie obtinuta. Este pusa la foc pe aragaz,  supravegheata si amestecam din cand in cand cu o paleta din lemn.

Sucul de rosii se lasa la fiert, pana va scadea, atat cat dorim de consistent sa fie ( deci timpul de fierbere nu este exact ..poate sa fie 1 ora sau doar 30-35 minute din momentul cand clocoteste ).

Aproape de final, putem asezona sucul de rosii cu sare, arome (frunze de telina, oregano sau busuioc verde etc.. ) optional.

Sucul de rosii se poate folosi si pentru baut, iar in acest caz renuntam la sare ( doar putem pune putin zahar sau miere, pentru a taia din aciditatea rosiilor ) si il vom lasa la fiert atat cat de subtire il dorim.

Daca vrem un suc de rosii mai consistent pentru a fi folosit la sosuri, pizza, supe etc… il vom fierbe mai mult, pana va scadea din lichid.

Sucul de rosii se va pune fierbinte in sticla de sticla ( recomandat sa fie pus in sticla de sticla, deoarece  poate rezista si cativa ani  ) perfect uscate, capsate sau cu dopuri de cauciuc sterilizate.

Sticlele se vor pune intr-un colt al bucatariei, se acopera cu paturi groase si se lasa pana se vor raci complet ( 1-2 zile ), apoi duse pe raft in camara.

Pentru cine doreste, sticlele se pot pune la sterilizat intr-o oala cu apa la fiert  ( dupa ce va da in clocot, se vor lasa cca 30 minute, apoi in apa clocotita pana se va raci ).

Amandoua variante de pastrare a sucului de rosii la sticle sunt bine venite.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto