Ciupercile sunt proteine vegetale care inlocuiesc cu succes carnea in multe meniuri.
Sunt folosite in preparate delicioase si satioase si cu mult succes in perioada de post.
Pentru o masa imbelsugata si tihnita in familie, vom face un sufle de ciuperci de post, atat de gustos incat nu-si vor da seama cei care-l vor manca ca vor lipsi in totalitate ouale, laptele si untul.
Ingrediente pentru sufle de ciuperci
400 g ciuperci din conserva ( putem folosi si proaspete, dar va fi un timp mai mare de pregatire )
1 praz ( folosim numai partea alba )
1 ceapa mare ( indicat s-o folosim pentru gust mai bun la sufle de ciuperci, deoarece acesta este de post )
100 g cascaval de post
4 linguri de ulei de masline ( pentru sotat legumele )
50 g margarina RAMA ( pentru uns vasul pentru sufleul de ciuperci )
100 g masline negre ( taiate felii )
cateva fire de ceapa verde
sare, piper
Pentru sosul alb
100 g cascaval de post ( ras pe razatoarea mare )
200 ml lapte de soia
100 g faina alba
50 g margarina Rama
sare, piper
Cum facem sosul alb pentru sufle de ciuperci
Intr-o tigaie cu fund dublu, vom pune margarina la topit.
Apoi adaugam faina alba, amestecand foarte iute.
Vom dezlega faina imediat cu laptele, amestecan continuu cu un tel, pana se va forma un sos de consistenta unei smantani mai groasa.
Luam cratita de pe foc, condimentam sosul alb cu sare si piper dupa gust, si-l lasam la racit.
Cum vom pregati legumele pentru sufle de ciuperci
Vom pune uleiul la incins in alta tigaie de teflon, urmand sa, sotam ceapa si prazul curatat, spalat si taiat marunt.
Ciupercile de la conserva, le vom scurge si daca va mai fi nevoie le vom mai marunti si adauga apoi peste ceapa.
Le lasam asa cam 10 minute, apoi dam tigaia de pe foc lasandu-le sa se raceasca.
Asamblare sufle de ciuperci
Intr-un vas termorezistent, uns cu margarina si tapetat cu pesmet, vom turna compozitia de ceapa si ciuperci.
Peste punem cascavalul de post ras, maslinele feliute, ceapa verde taiata marunt.
Sosul alb urmand a fi pus deasupra.
Pentru a-i da o fata frumoasa sufleului de ciuperci si a se gratina, vom presara deasupra cascavalul de post ras pe razatoarea mare.
Vom introduce vasul termorezistent in cuptorul preincalzit, pentru 40-45 de minute la 180 de grade.
Cuptorul nu va fi deschis in tot acest timp, deoarece sufleul de ciuperci se va lasa.
Acest sufle de ciuperci se va servi cald sau rece, dupa preferinte.
POFTA BUNA !!!