Supa crema de cartofi este si mai delicioasa daca vom folosi si putina afumatura.
Pentru zilele reci de iarna va asigur ca o supa crema de cartofi fierbinte cu afumatura ne va face sa uitam ca tinem o dieta sau suntem la o cura de slabire.
Asa ca aceasta supa crema de cartofi cu ciolan afumat, va fi ca un antidot pentru perioada rece.
Este foarte usor de preparat, doar un timp mai indelungat ne va lua ciolanul afumat pus la fiert. Ciolanul afumat se poate fierbe intr-o” oala minune” si problema se poate rezolva usor. In lipsa asa zisa” oala minune” se poate fierbe si normal( in oala obisnuita ), deoarece ciolanul fiind afumat, o parte din timpul de fierbere este rezolvata.
Avantajul la aceasta supa crema de cartofi este ca se poate prepara si pentru bebelusi, inlocuind ciolanul afumat cu cateva linguri de branza de vaci. Astfel ca supa crema de cartofi va deveni catifelata, numai buna pentru bebelusi.
Ingrediente pentru supa crema de cartofi cu ciolan afumat
1 ciolan afumat ( cel putin de 1kg )
7-8 cartofi mari
1 ceapa mare
1 morcov
1/2 pastarnac
1/2 telina
1 praz ( se foloseste numai partea alba )
2-3 linguri de smantana de gatit ( pentru dres supa crema si pentru gust mai savuros )
1 galbenus ( pentru dres supa crema )
1 lamaie ( zeama )
5-6 boabe piper negru ( pentru ciolanul afumat la fiert )
sare, piper
patrunjel verde proaspat ( pentru decor )
Cum vom face supa crema de cartofi cu ciolan afumat
Cum vom pregati ciolanul pentru supa crema de cartofi
Ciolanul afumat va fi spalat in mai multe ape caldute, pana va iesi mirosul prea puternic de afumat.
Apoi se va pune intr-o oala inalta cu apa, dar fara sare, pana va depasi cu 4-5 degete ciolanul afumat.
Dupa ce va da in cateva clocote, apa se va arunca, urmand a pune alta curata continuand fierberea ciolanului.
Acesta se va lasa la fiert pana ce carnea se va desprinde de pe os.
Se vor scoate osul si carnea din supa, se lasa putin la racit apoi se va face bucatele mici sau fasii.
O vom pune intr-un bol in asteptare pana cand va fi folosita.
Cum pregatim crema de cartofi
Legumele curatate si spalate le vom taia in bucati mari ( ceapa, morcovul, pastarnacul si telina in bucati mari, iar prazul rondele mari ) si le vom adauga in supa obtinuta de la fierberea ciolanului afumat.
Daca va mai trebui apa in oala, incat legumele sa fie cuprinse in lichid, atunci mai punem apa.
Dupa ce au fiert bine legumele, le vom transfera intr-un blender cu o parte din supa in care a fiert ciolanul afumat.
Le vom mixa bine pana vom obtine o pasta omogena.
Vom adauga pasta de legume obtinuta inapoi in oala, urmand si bucatile de carne din ciolanul afumat, lasand sa mai dea intr-un clocot doua.
Condimentam dupa gust cu sare si piper.
Dupa ce oprim focul, separat intr-un bol vom bate smantana impreuna cu galbenusul.
Adaugam in supa crema smantana batuta, amestecand totul energic cu ajutorul unui tel pentru a nu se branzi in contact cu supa crema fierbinte.
Supa crema de cartofi cu ciolan afumat se poate servi fierbinte cu crutoane sau cu bucati mari de branza gorgonzola deasupra.
Pentru aspect apetisant supa crema se orneaza cu patrunjel proaspat tocat deasupra.
POFTA BUNA !!!