Supa de laptuca ( salata verde )

Laptuca este o planta foarte bogata in vitamine si ne aduce aminte de copilarie, atunci cand in vacantele petrecute la bunici ne “obliga” sa mancam multa verdeata.

Laptuca de fapt este o salata verde, numai ca are un gust putin amarui, este un aliment-medicament cu proprietati curative, bogata in minerale (magneziu, potasiu, zinc, fier), vitamine (A, B, C, etc.. ).

Este indicata pentru persoanele cu diabet si pentru cele cu probleme ale aparatului digestiv.

Laptuca se poate consuma atat in prepararea sandwichurilor, cat in salate, ciorbe si supe.

Vom face o supa de laptuca cu iz primavaratic, fie in varianta dietetica pentru persoanele care tin post inaintea de Paste, sau intr-o varianta de dulce.

Este o reteta usoara, rapida, gustoasa si sanatoasa.

La aceasta reteta vom folosi varianta de dulce.

Ingrediente supa de laptuca ( salata verde )

pentru 4 portii

2 capatini salata verde

1 legatura ceapa verde

1 ceapa potrivita ( veche )

4 linguri ulei vegetal+ un cub de unt

1 lingura paprika

200 ml iaurt ( sau smantana, kefir, lapte batut )

2 oua

100 g baicon afumat

1/2 legatura patrunjel sau marar ( dupa gust )

50 ml zeama lamaie ( optional )

sare, piper

Cum se face supa de laptuca ( salata verde )

Mai intai vom pregati salata verde pe care o vom desprinde de cotor frunza cu frunza, spaland-o de pamant, nisip si orice fel de impuritati.

Intr-o oala ( cu o capacitate de 3 l ) in care vom pregati supa de laptuca, adaugam uleiul si untul la incalzit, apoi ceapa veche taiata marunt si cea verde tocata rondele.

Lasam la calit ( inmuiat ) amestecand continuu pentru cca 1-2 minute, apoi adaugam usturoiul pentru aroma taiat feliute, paprika si 2 l de apa calduta.

Cand a dat in cateva clocote,  adaugam salata verde tocata bucati potrivit de mari, lasand  supa sa fiarba la foc domol.

Condimentam supa de laptuca cu sare si piper dupa gust, iar daca dorim sa fie un pic acrisoara putem adauga putina zeama de lamaie.

Spre final, cand supa este gata, adaugam ouale batute impreuna cu iaurtul ( sau smantana, kefir, lapte batut ), apoi stingem focul si decoram cu patrunjel verde tocat fin ( sau marar ).

Supa de laptuca se va servi in boluri speciale pentru supa, atat calduta sau rece cu 1-2 linguri de smantana deasupra si cu bucatele mici de baicon prajit ( optional ).

Cine doreste va putea servi supa de laptuca cu crutoane de paine prajita.

TRUCURI SI IDEI

Daca dorim o supa de laptuca mai apetisanta,  se poate adauga fasii de omleta ( facuta din 2-3 oua ) si va fi un deliciu culinar.

Sursa foto