Alimentatia trebuie sa fie bogata in vitamine si proteine.
Vom face o supa de legume ( cu legume rumenite la cuptor ) bine venita in fiecare zi la un pranz, ajutand la refacerea organismului ( mai ales pentru persoanele cu perioade prelungite de boala ).
Ingrediente supa de legume rumenite la cuptor
Cantitatile se pot modifica in functie de numarul de persoane.
4-5 rosii coapte
2 cepe potrivite
2 morcovi
1 dovlecel tanar
2 ardei grasi ( verde si rosu )
3-4 ciuperci proaspete ( optional )
1 ardei iute ( ptr o supa picanta ) optional
100 ml suc de rosii
3-4 linguri de smantana sau iaurt ( optional)
3-4 linguri parmezan ras ( decor ) optional
1 lingura de zahar tos ( in caz ca rosiile sunt mai acrisoare )
1 lingura de paprika
3-4 cani de supa de legume sau apa
sare, piper
1/2 legatura patrunjel ( ptr decor )
Cum se face supa de legume rumenite la cuptor
Se incinge cuptorul, apoi se va pregati tava mare de la aragaz: este tapetata suprafata cu o folie de aluminiu sau cu hartie de copt ( ce avem la indemana ).
Legumele se vor spala, inlatura semintele si cotoarele ( ardeii grasii, ardeiul iute…. ).
Rosiile, ardeii grasi, morcovul se vor taia pe jumatati, ceapa in patru, dovlecelul in felii groase de 2-3 cm, ciupercile sunt lasate intregi.
Se vor aseza in tava pregatita in prealabil, sunt stropite cu ulei de masline pentru a intensifica gustul si asezonate de la ” inaltime”cu sare, piper si paprika.
Tava se va introduce in cuptorul fierbinte ( 190 grade ) timp de 25-30 minute, pana se vor “perpeli” si rumeni.
Lgumele inmuiate, se vor lasa sa se ” odihneasca” cca 10 minute, apoi sunt puse intr-un robot de bucatarie la mixat, pana devin un piure.
Piureul de legume obtinut se va transfera intr-o oala ( capacitate de 1,5 l ), in care de adauga supa de legume sau apa si este apoi pusa la foc mic( cca 10-15 minute).
Pentru un gust mai bun al supei, vom putea adauga zahar ( daca este prea acrisoara ), suc de rosii, smantana sau iaurt ( de preferat) si condimentam cu sare si piper ( daca va fi necesar ).
Supa de legume rumenite la cuptor se va servi in boluri individuale, ornata cu putina smantana in mijloc si parmezan ras, decorata cu patrunjel proaspat tocat pentru aspect apetisant.
Aceasta supa de legume merge foarte bine cu crutoane de paine facute la cuptor ( nu in ulei ).
POFTA BUNA !!!