Odata cu incalzirea vremi, mai bine zis cu sosirea primaverii, in bucatarile romanesti incep a se gati tot felul de mancaruri cu legume verzi-trufanda, numarandu-se si urzicile de padure cu care primavara incepe.
Ingrediente supa de urzici secuiasca
1 kg urzici de padure
3-4 catei usturoi
200 g smantana de gatit
2 oua (galbenusurile )
4 linguri orez bob rotund
2 linguri zeama lamaie/otet de mere
crutoane de paine prajite in unt ( ptr servire )
2 l apa
sare
sunca afumata (optional)
Cum se face supa de urzici secuiasca
Urzicile de padure se vor curata de cotoare ( a se folosi manusi ), spalate sub jet de apa rece ( pentru a se elimina pamantul ), apoi puse la fiert intr-o olita cu cca 2 l apa clocotita impreuna cu orezul spalat.
Cand orezul si urzicile sunt fierte, cca 20-25 minute, se va adauga sarea ( dupa gust ), zeama de lamaie/otetul de mere, iar la sfarsit in suvoi smatana de gatit batuta cu galbenusurile de ou, cu usturoiul pisat si cateva linguri din supa de urzici ( pentru a nu se branzi in momentul cand se va adauga in supa ), amestecandu-se energic, apoi stins ochiul aragazului.
Supa de urzici se va servi calda cu crutoane de paine prajita in unt sau si rece.
POFTA BUNA !!