Cand avem pofta de o supa de pasare cu taietei de casa, nu ne ramane decat sa ne apucam de treaba!,…..
Stim!,… exista acea frica de nereusita, dar este mult mai simplu decat ne gandim, totul este sa incercam ( este pur si simplu ca un aluat de placinta, dar putin mai tarisor ).
Taiteii facuti in casa sunt mult mai gustosi, avantajul este ca se pot pastra bine intr-o punga de hartie ( dupa ce se vor usca bine ) si pot fi folositi la urmatoarea supa de pui sau o ciorbita de pui.
Ingrediente taitei de casa cu ou ( ptr 6 persoane )
1 ou mare
un praf de sare
2-3 picaturi de ulei
faina cat cuprinde ( cca 100 g/ou )
Cum se fac taiteii de casa cu ou
Intr-un bol mic se va sparge oul intreg amestecandu-se cu praful de sare si picaturile de ulei.
Cu un tel de bucatarie oul se va bate spuma, apoi se va adauga faina in ploaie ( la inceput se va amesteca cu telul pana se va incorpora bine , apoi se va framanta cu mana ).
Faina alba se va pune din ” ochi”, nu este o cantitate precisa ( depinde de marimea oului folosit … mai mare sau mai mic ), atat cat se va obtine un aluat neted, omogen si elastic.
Aluatul obtinut se va infasura intr-o folie alimentara si se va lasa la odihnit cca 10-15 minute pana va fi lucrat.
Pe un blat de lemn, se va pune aluatul ( presat putin cu mana apoi folosit sucitorul de lemn ).
Se intinde cu sucitorul o foaie de grosimea unei muchii de cutit si se va lasa sa se usuce ( sa nu fie umed ), insa nu prea mult ( cca 10 minute, cat punem la fiert ingredientele ptr supa ).
Se va face un sul si va va taia aluatul de taitei cu ou foarte fin cu un cutit ascutit.
Cu ajutorul mainlor, fasiile de taitei se vor rasfira pe blatul de lucru, presarati cu un praf de faina, apoi lasati sa se usuce bine inainte de intrebuintare ( este bine sa fie pregatiti cu o zi inainte ).
Acestia se pun in supa ( sau ciorbe ) numai in momentul cand aceasta va clocoti, lasandu-i sa mai fiarba cca 15 minute (la foc potrivit, nu tare), apoi oala cu supa ( ciorba ) se va da la o parte de pe foc.
Trucuri si idei
Taitei de casa cu ou pot fi folositi pentru felul doi cu branza, cu nuca macinata si zahar, etc… dupa imaginatie si gusturi !
POFTA BUNA !!