Ce poate fi mai bun decat o prajitura preparata acasa, cu ingrediente proaspete? Pentru ca dulciurile din comert nu se compara cu cele „de casa”, ne-am gandit sa iti prezentam una dintre cele mai bune prajituri degustate de noi in ultimul timp: Tavalitele in ciocolata si nuca.
Ingrediente pentru pandispan
8 oua
Un varf de cutit de sare
16 linguri ulei
300-350 grame zahar tos
2 plicutele zahar vanilat
O cescuta cu apa rece
16 linguri de faina
1 pliculet amoniu pentru prajituri Dr. Oetker
Zeama de la o jumatate de lamaie sau putin otet
Coasa rasa de la lamaie/portocala
Cum se fac prajiturile tavalite in ciocolata
Cele 8 oua se despart, iar galbenusurile si albusurile se pun in vase diferite.
Peste galbenusuri se pune un varf de cutit de sare, dupa care se amesteca treptat cu 16 linguri de ulei.
Dupa aceea, ne ocupam de albusurile din celalalt vas (de preferat mai mare decat primul vas). Acestea trebuie amestecate treptat (cu telul sau mixerul) cu 300-350 grame de zahar tos in care am pus si 2 pliculete de zahar vanilat. In tot acest timp, pentru ca zaharul sa se topeasca mai repede, iar compozitia sa devina pufoasa, turnam treptat cate un pic din cescuta cu apa rece. Se bate pana se topeste zaharul, iar compozitia devine mai consistenta.
Apoi, peste compozitia albusurilor turnam compozitia galbenusurilor de care ne-am ocupat in prima etapa. Amestecam un pic, dupa care adaugam treptat si „in ploaie” cele 16 linguri de faina.
Pliculetul de amoniu pentru prajituri Dr. Oetker se stinge cu zeama de la lamaie sau putin otet, dupa care se toarna peste aceasta compozitie. Amestecam incet, iar la final adaugam si coaja rasa de la o lamaie sau portocala.
Pregatim o tava intinsa, o ungem intai cu ulei, dupa care o tapetam cu faina, turnam compozitia si lasam aproximativ 30-35 de minute pana este gata.
Se scoate tava din cuptor, se lasa sa se raceasca, dupa care pandispanul se taie in forme dreptunghiulare ( la o tava intinsa de aragaz ar trebui sa iasa aproximativ 60 de bucatele dreptunghiulare).
Ingrediente pentru compozitia de ciocolata
O cana de zahar
6 linguri de cacao Dr. Oetker
O cana de lapte, in prealabil fiert si racit
O jumatate de pachet de unt sau margarina
Esenta de rom
Mieji de nuca de la 100 de nuci, dati prin masina de rasnit
Cum se face compozitia de ciocolata
Intr-o cratita se pun urmatoarele ingrediente: o cana de zahar, 6 linguri de cacao Dr. Oetker si o cana de lapte in prealabil fiert si racit. Se amesteca, dupa care se pune la foc mic. Se fierbe cam 15 minute, timp in care trebuie sa amestecam continuu. Spre terminare, se mai adauga si o jumatate de pachet de unt sau margarina.
Dupa cele 15 minute se inchide focul si imediat se toarna peste o lingurita de esenta de rom.
Separat, avem nuca data prin masina de rasnit intr-un castron diferit.
Cand compozitia de ciocolata este calduta ( daca pe parcurs se raceste, o reincalzim), se ia cate o bucata de pandispan, se introduce in sosul de ciocolata, se scoate repede si se tavaleste prin nuca macinata, dupa care se aseaza pe un platou curat.
Pofta buna!
Sursa foto