Este o reteta usoara, cu ingrediente simple, slab calorica, perfecta pentru o dieta si hranitoare in acelasi timp, determinandu-i pe copiii nostri sa accepte mai multe legume pe farfurie.
Fiind atat de colorata, terina de legume poate fi perfecta pentru un aperitiv inveselind orice masa.
Ingrediente terina cu legume
2 cepe mari
2 ardei rosii ( 1 ardei kapia, 1 ardei gras rosu )
1 dovlecel
1 vanata
4 rosii coapte
2 catei de usturoi ( ptr aroma si gust )
4 oua
100 g parmezan
3 linguri ulei vegetal ( ptr sotat legume )
50 g unt ( pentru tapetat forma )
1/2 lingurita oregano uscat
1/2 lingurita boia dulce
cateva fire de busuioc proaspat
sare, piper
Cum se face terina de legume
Intr-o tigaie de teflon cu pereti inalti vom pune uleiul la incalzit pentru a sota legumele.
Ceapa curatata, spalata si taiata pestisori, o vom adauga in tigaie, amestecand continuu ( pentru a nu se praji, ci atat cat sa devina translucida ), apoi rosiile curatate de pielita si taiate in sferturi.
Dupa cca 10 minute, adaugam restul de legume : vanata, dovlecelul curatate si taiate cuburi, apoi ardeii curatati de seminte si taiati fasii de 1 cm.
Legumele se vor lasa pe foc domol, pentru a scadea din lichid si sa devina moi ( nu prea mult, ci al-dente ), apoi se va da tigaia de pe foc.
In timp ce legumele se vor raci putin, vom bate ouale cu un tel, adaugand si parmezanul, urmand a fi amestecate usor cu legumele.
Vom pregati un vas termorezistent rotund sau dreptunghiular de dimensiuni mici ( se va tine cont de cantitate ), tapetat bine cu unt.
Transferam compozitia de legume si ou in vas, apoi il dam in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30-35 minute ( atat cat sa faca o crusta frumoasa de copt ).
Tarina de legume se va servi calda, rece, cu paine prajita, pe farfurii intinse si decorata cu cate 1 lingura de smantana sau iaurt.
POFTA BUNA !!!