Capsunile, aceste fructe parfumate de sezon, sunt o gustare dulce cu o multitudine proprietati nutritive, avand un continut redus de sodiu, zahar si calorii.
Consumate in starea lor naturala, dar folosite in diverse forme, sunt surse excelente de vitamine, mai ales daca cei mici vor face vara o “cura” de capsune din gradinile noastre romanesti.
Ingrediente Tiramisu cu capsuni
500 g capsuni ( mai mici )
1 cutie mascarpone (250 g )+ 2 plicuri zahar vanilat
250 ml frisca lichida ( hulala, meggle) +50 g zahar pudra
18 buc piscoturi de sampanie
10 buc capsuni ( ptr decor )
Pentru sirop
500 g compot caise ( sau apa cu zahar, dar indicat ar fi compotul de caise, deoarece este mai acrisor )
4-5 linguri zeama lamaie
2 plicuri zahar vanilat
Cum se face siropul
Intr-un ibric se va pune pentru 5 minute la fiert compotul impreuna cu zaharul vanilat si zeama de lamaie, atat cat se va topi zaharul si compotul incalzi putin ( ca o ploaia de vara ).
Cum se face Tiramisu de capsuni
Mai intai vom pregati un platou oval pentru tiramisu.
Intr-un vas mai mic ca volum, vom pune crema mascarpone impreuna cu zaharul vanilat, si mixam pentru 2-3 secunde ( atat cat crema mascarpone va deveni putin mai cremoasa ), apoi o lasam deoparte cat pregatim si restul ingredientelor.
In alt vas la fel de mic vom bate frisca lichida cu zaharul tos facut pudra, pana se va intari, apoi o vom combina cu crema mascarpone batuta.
Capsunile le vom curata de codite, spala, apoi cu ajutorul unei furculite le vom zdrobi foarte putin.
Le adaugam apoi in vasul in care se afla crema mascarpone si frisca batuta, amestecandu-le usor cu o spatula pana la omogenizare.
Siropul pregatit din compot, il punem intr-un vas dreptunghiular ( pentru a permite sa insiropam piscoturile ).
Pe platoul pregatit, vom pune un rand de 6 buc piscoturi, inmuiate putin pe o parte pe alta cu compot ( nu prea mult, deoarece piscoturile isi vor trage umezeala si de la crema ), apoi vom pune crema de capsune ( pe are am impartit-o in trei parti ).
Peste crema punem al doilea strat de piscoturi inmuiate, crema de capsune, ultimul strat de piscoturi si crema care a mai ramas intr-un strat subtire.
Suprafata prajiturii Tiramisu, o vom decora cu capsune proaspete pe are le-am taiat in sferturi.
Platoul se va da la rece in frigider, pentru o noapte sau cateva ore ( 4-5 ore, atai cat isi vor lua aromele piscoturile ).
Tiramisu cu capsune se va servi impreuna cu un fresh de portocale.
POFTA BUNA !!!