Tocanita de ceapa

Este o reteta de post de o simplitate debordanta, cu un gust dulce acrisor, cu ingrediente naturale si la indemana oricui.

Ingrediente tocanita cu ceapa

1,5 kg ceapa galbena

1 ardei gras

1 morcov potrivit

1 cutie cu rosii maruntite in suc de rosii ( 375 g )

1 lingura amidon de porumb sau faina alba ..optional ( ptr a ingrosa sosul )

3 catei de usturoi

1/2 frunza dafin ( optional )

50 ml ulei vegetal floarea soarelui

1/2 legatura patrunjel verde

sare, piper

Cum se face tocanita de ceapa

Aceasta tocanita de ceapa, se va face intr-o cratita aderenta, cu peretii largi ( diam de 24 cm ).

Ceapa se va curata de coaja, va fi taiata julien si adaugata in cratita cu uleiul incins la calit ( mai mult sotata ), amestecandu-se continuu ( pentru a nu se arde, cca 5-8 minute ).

Dupa ce a devenit  sticloasa, se va adauga ardeiul gras curatat de seminte si taiat in feliute subtiri, morcovul curatat de coaja si dat pe razatoarea cu ochiuri mari.

Dupa cca 5 minute, se vor adauga rosiile de la conserva impreuna cu sucul de rosii, usturoiul taiat in feliute subtiri, frunza de dafin si 2 cani de apa fierbinte.

Cratita se va acoperi cu un capac si va fi lasat sa fiarba totul la foc domol ( mancarea trebuie sa fiarba incet, pentru a nu se prinde de fundul cratitei ), pentru cca 20-25 minute ( eventual trebuie controlatat, iar daca sosul a scazut se mai poate adauga apa calduta ).

Spre final, cand legumele s-au inmuiat bine, se poate adauga amidonul de porumb ( optional daca se va dori un sos mai bine inchegat ), desfacut cu putina apa, sare si piper dupa gust.

Tocanita de ceapa, se va servi cu patrunjel verde tocat fin, cu mamaliguta calda, alaturi de muraturi de sezon ( gogonele, pepeni murati sau varza murata ).

POFTA BUNA!!

Sursa foto