Tocanita de vitel isi face loc pe mesele noastre mai mult ca oricand.
In orice bucatarie romaneasca se gaseste acest preparat macar de 2-3 ori pe saptamana, sau la comenzile date telefonic pentru acele persoane care nu reusesc sa gateasca acasa.
Este foarte gustoasa, hranitoare si sanatoasa datorita ingredientelor pe care o contine ( carne si legume ).
Ingrediente tocanita carne de vitel
1 kg carne de vitel ( recomandat ar fi cotlet de vitel sau ceafa, deoarece raman suculente in tocanita )
500 g ceapa ( la tocanite se folosesc cantitati mari de ceapa, deoarece aceasta da dulceata si aroma )
2-3 catei usturoi feliati ( ptr aroma )
1/2 ardei kapia ( ptr gust )
1/2 ardei gras ( ptr gust )
200 ml suc de rosii
2-3 linguri pasta rosii ( aceasta mai ingroasa tocanita, ca sa nu mai folosim rantas de faina )
50 ml ulei vegetal
1 l apa sau supa de carne ( nu folosim cuburi de legume sau carne )
1 frunza dafin ( optional, dupa gustul fiecaruia )
un praf de cimbru uscat ( optional )
1/2 legatura patrunjel proaspat ( ptr decor )
sare, piper
Cum se face tocanita de vitel
Dupa cum fiecare gospodina stie, intotdeauna inainte de a pregati o mancare se pregatesc ingredientele ( curatate, spalate si tocate sau taiate ) si puse in boluri pana la pregatire.
Pentru a-si pastra aroma in tocanita, carnea de vitel trebuie prajita putin ( caramelizata ) si apoi fiarta impreuna cu restul legumelor.
Pregatim o cratita ( o vom folosi pana la sfarsit ) cu ulei la incins si adaugam carnea de vitel pe care am taiat-o bucati suficient de mari pentru a fi consumate.
Amestecam continuu in cratita ( ptr a nu se arde carnea ), apoi adaugam ceapa pe care am taiat-o pestisori, ardeiul gras si kapia.
Lasam cca 5-10 minute pana se vor impregna legumele in grasime, apoi vom adauga pentru inceput 2 cani de apa fierbinte ( sau supa carne ) si punem capacul lasand sa fiarba inabusit.
Din cand in cand mai amestecam in cratita si mai punem apa fierbinte putin cate putin pentru a se forma acel sos gustos din ceapa.
Cand carnea de vitel este fiarta ( se face proba cu o furculita…., daca patrunde usor in carne atunci este fiarta ), adaugam sucul de rosii, pasta de rosii, usturoiul feliat, foaie dafin, cimbru, sare si piper, amestecand cu o spatula pentru a-si lua tocanita aromele de la condimente.
Lasam tocanita de vitel pe foc domol sa fiarba ( fara capac deasupra ) pentru inca 2-3 clocote.
Daca dorim o tocanita cu un sos mai scazut, putem da cratita la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 10-15 minute.
Patrunjelul proaspat tocat fin, il adaugam la sfarsit in tocanita ( pentru decor si gust ).
Tocanita de vitel se poate servi fierbinte cu mamaliguta calda si acritura, cu o garnitura de cartofi piure sau paste.
POFTA BUNA !!