O numim “tocanita” dar este o altfel de mancare decat cea la care ne gandim atunci cand auzim cuvantul tocanita cu carne ( de orice fel). Aceasta reteta este fina, delicioasa, pentru persoanele care nu sunt incepatoare, gatindu-se in restaurantele de lux.
O vom gati si in bucatariile noastre de acasa, dar nu va speriati, trebuie numai sa avem ingrediente la indemana, iar totul va iesi perfect…. poate chiar mai gustoasa, fiind gatita cu pasiune pentru familie sau prieteni apropiati.
Ingrediente tocanita mexicana de vita
600 g carne de vitel ( pulpa )
4 cepe potrivita ( formeaza un sos gustos )
1/2 ardei gras verde
1/2 ardei gras rosu
2 catei usturoi
200 ml suc de rosii
1 lingurita chilli
2-3 picaturi sos Tabasco
50 ml ulei vegetal
1/2 legatura patrunjel verde
sare, piper
Pentru garnitura ( cantitatile se stabilesc in functie de numarul de persoane )
4-5 cartofi albi
2 morcovi
cateva ciuperci proaspete ( orice soi )
fasole fideluta verde
100 g porumb dulce ( optional )
50 g unt ( pentru fiert si sotat legumele )
sare
Cum se face tocanita mexicana de vita
Carnea de vita se portioneaza bucati mari ( ca de snitele ), se bate foarte putin cu ciocanul de snitele ( doar cat se intinde usor, fara a se adauga sare, deoarece se intareste ). Bucatile sunt adaugate intr-o cratita cu fund dublu in uleiul incins, ( cat isi schimba culoare, devine albicioasa ), intorcandu-le pe ambele parti in mod constant, cca 5-10 minute.
Carnea de vita se scoate apoi intr-un castron, iar in uleiul ramas se adauga ceapa, curatata si taiata julien, amestecandu-se pana devine translucida, urmand usturoiul taiat feliute, ardeii grasi taiati felii subtiri pentru a se inmuia cca 3 minute, amestecandu-se continuu pentru a nu permite prajirea legumelor ( doar inmuiate ).
Peste legumele moi, se adauga carnea de vita impreuna cu sucul de rosii, lasand sa dea intr-un clocot, pentru a-si lua din arome, urmand a se completa cu apa, pana ce carnea de vita este cuprinsa in lichid.
Cratita se va acoperi cu un capac, lasand sa fiarba la foc domol cca 50-60 minute ( pana se va forma un sos vascos, iar daca carnea de vita nu este suficient de fiarta, se mai poate adauga apa pe parcurs ).
La final se adauga in cratita cu tocanita de vita, picaturile de sos Tabasco, sare si piper dupa gust.
Cat timp tocanita de vita este pe foc, ne ocupam de legumele pentru garnitura, pentru a castiga timp.
Legumele ( cartofii, morcovii, ciupercile, fasolea fideluta ) vor fi curatate si taiate in forme mari ( bastonase– morcovii; cuburi potrivit de mari -cartofii; ciupercile si fasolea se vor lasa intregi ), apoi sunt puse la fiert in ordinea gatirii pe care fiecare o stim ( morcovii, cartofii, ciupercile si fasolea fideluta ) intr-o oala cu putina apa si sare, pentru 20 minute ( sa ramana al-dente legumele ).
Intr-o tigaie de teflon, se va pune untul la incalzit, apoi legumele scurse la sotat pentru cca 5 minute.
Tocanita mexicana de vita se va servi fierbinte in farfurii albe intinse, alaturi de garnitura de legume, decorata optional cu patrunjel proaspat tocat.
POFTA BUNA !!!