Tocanita ungureasca de vita

Este o mancare traditionala din Ardeal, care de obicei se face  cand vremea de afara se raceste.

Conform traditiei, aceasta tocana ungureasca se gateste la ceaun afara in curte, dar  cand pofta este mare, la fel de bine se poate gati si pe ochiul de la aragaz la un foc domol.

Ingredientul principal care va da gust deosebit al acestei tocane cu vita, va fi ceapa( care da dulceata acestei tocane in combinatie cu carnea de vitel) care se foloseste intr-o cantitate mai mare ( depinde de numarul de persoane de la masa ).

 

Ingrediente tocana ungureasca de vita

1 kg carne vitel ( pulpa, vrabioare etc.. )

2 morcovi potriviti

500 g ceapa galbena

500 ml suc rosii

3 linguri pasta de bulion

100 ml smantana  ( decor )

2 linguri paprika dulce ( sau iute )

10 boabe de piper negru

1 frunza dafin

1 crenguta de cimbru

4-5 catei de usturoi

1/2 legatura de patrunjel verde

50 ml ulei vegetal ( sau o cescuta  de ulei )

sare, piper

 

Cum se face tocanita ungureasca cu vita

Ingredientele se vor pregati in prealabil, pentru a se scuti din timp, in boluri separate, urmand a fi folosite in ordinea gatirii.

Carnea se va spala mai intai, apoi taia pe un blat de lemn, in bucati potrivite, cat pentru o inghititura,  puse intr-un bol in asteptare.

Ceapa se va curata de coaja, apoi taiata julien pe blatul de lucru si pusa la fel intr-un bol in asteptare.

Morcovul se va spala,  curatade coaja cu dispozitivul de legume, urmand a fi taiat in rondele  de cca 2-3 mm.

Intr-o tigaie de inox cu fundul dublu (sau intr-un ceaun daca se va gati afara la curte ) cu uleiul incins, se vor adauga bucatile de carne de vitel, lasate la prajit cca 5-8 minute, pana isi vor schimba culoare ( amestecandu-se continuu pentru a se evita arderea ).

Ceapa pregatita in prealabil se va pune toata odata in cratita peste carnea de vitel, amestecandu-se cu paleta si lasata atat cat va deveni translucida.

Intre timp se pot adauga si morcovii taiati rondele, urmand a fi adaugata si apa calduta ( 2 l ) in cratita ( atat cat sa acopera carnea cu cel putin 15-20 cm deasupra ).

Pentru a-si lua arome carnea de vitel in timpul fierbieri, se vor pune in cratita frunza de dafin, boabele de piper, usturoiul taiat in feliute subtiri, paprika dulce ( sau iute ), sare si piper dupa gust.

Cratita se va acoperi cu un capac si lasata sa fiarba la foc domol cel putin 60 minute.

Din cand in cand se va face cate o verificare, pentru a nu scadea sosul format prea mult ( eventual se mai poate adauga apa calduta ).

Cand carnea de vitel se va inmuia bine,  se poate adauga si pasta de bulion dizolvata in sucul de rosii,lasat sa mai fiarba inca 10-15 minute ( pentru a se ingrosa sosul mai bine ).

Crenguta de cimbru se va adauga la final pentru aroma.

Tocanita ungureasca cu vita se va servi decorata cu patrunjel verde taiat fin, cu 1-2 linguri de smantana si bineinteles cu o mamaliguta fierbinte si o acritura alaturi.

POFTA BUNA !!

Sursa foto