Desi timpul pentru tochitura de porc a trecut,… dar, inevitabil o intalnim in restaurantele frecventate atunci cand ne facem vacantele la munte, in special in Moldova , acolo unde se mananca foarte bine, iar mancarurile sunt gustoase.
Tochitura de porc se face de multe ori in combinatie cu maruntaie de porc ( ficat, rinichi, inima ), dar acum vom face o tochitura numai din carne de porc cu putini carnaciori afumati pentru a-i da carnii o savoare si un gust mai placut.
Este o reteta usor de facut, fara mare “bataie de cap”, scutind de multe ori efortul de a gati ceva complicat mai ales cand avem musafirii pe neasteptate, iar aceasta carne sigur o avem prin congelator.
Ingrediente tochitura de porc
1 kg carne porc ( muschi porc, pulpa, coaste )
200 g carnati afumati
5-6 linguri ulei vegetal
2 catei usturoi
200 ml vin alb sec
condimente naturale ( sare, piper, boia ardei dulce, oregano uscat, chimion etc….dupa gust si preferinta )
200 g branza cas de oi ( merge foarte bine alaturi de tochitura )
1/2 legatura de patrunjel ( pentru decor )
Cum se face tochitura de porc
Cea mai buna tochitura de porc , este cea facuta la ceaun, dar in lipsa se poate folosi si o cratita cu fundul dublu.
Pregatim carnea de porc pe care o spalam si taia bucatele suficient de mari ( exact cat se poate consuma odata ), apoi o punem in cratita in care s-a incins uleiul.
Amestecam continuu ( pana isi va schimba carnea culoare .. adica va deveni mai albicioasa ), dupa care o condimentam dupa gust si preferinta.
Pentru a evita o prajeala intensa, adaugam din cand in cand putina apa cu vin alb demisec, acoperind cratita cu un capac, pentru a fierbe carnea inabusit, pana va disparea lichidul.
Spre final adaugam carnatii afumati, amestecand cca 5 minute, apoi punem usturoiul taiat feliute, pentru a-si intensifica aroma in tochitura.
Tochitura de porc se va consuma fierbinte, neaparat langa mamaliguta si branza de oi, decorata cu patrunjel verde tocat fin.
POFTA BUNA !!