Tort cu crema de portocala si frisca

Cuvinte de lauda pentru acest tort vor fi nenumarate, dar va las  sa apreciati singuri dupa ce il veti pregati si gusta.

Este un tort  racoritor si aromat datorita cremei dulce- acrisoara  obtinuta din sucul natural de portocala.

Vom face acest tort pentru a impresiona prietenii invitati la masa de duminica sau mese festive.

Recomandat este si pentru Craciun sau Revelion.

Ingrediente pentru tort cu crema de portocale si frisca

Pentru blat 

6 oua intregi

8 linguri zahar tos ( facut pudra )

6 linguri de faina

1 praf de copt

1 esenta vanilie

Pentru crema de portocala

300 ml suc de portocala ( pregatit in casa )

3 linguri de faina ( sau amidon )

3 linguri zahar tos

2 plicuri zahar vanilat

1 lingura coaja de portocala

200 ml frisca lichida ( de preferat Meggle )

8 g gelatina granule mici

Pentru sirop

400-500 ml apa

4-5 linguri de zahar tos

cateva coji de portocala

50 ml suc portocala

1 plic zahar vanilat

Pentru ornat

400 ml frisca lichida ( meggle)

1 lingura cacao sau ciocolata amaruie ( pentru a cerne sau rade deasupra tortului )

Cum vom face blatul de tort cu crema de portocale

Intr-un castron inalt si cu pereti largi vom pune ouale intregi ( la temperatura camerei ) impreuna cu zaharul, mixandu-le pana isi vor dubla volumul si se va obtine o crema albicioasa.

Incorporam faina cernuta si amestecata cu praful de copt cu o spatula de jos in sus.

Intr-o forma de tort unsa cu putin ulei si tapetat fundul cu hartie de copt, turnam aluatul si introducem in cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 30-35 minute ( sau facem testul cu scobitoarea ).

Cand este gata copt il scoatem din forma pe un gratar sau blat, lasandu-l  sa se raceasca.

Cum vom face crema de portocale pentru tort

Intr-o craticioara vom pune sucul de portocale la fiert ( vom opri 5 linguri pentru a dizolva faina ).

Separat vom amesteca faina cu zaharul si cu cele 5 linguri de suc de portocala pana se va dizolva bine faina sa nu ramana cocoloase.

Cand sucul de portocale da in clocot, adaugam amestecul de faina si cu un tel amestecam energic pana ce vom obtine o crema ca o budinca.

Lasam crema sa se raceasca, mixand frisca si incorporand-o in crema rece.

Gelatina o vom pune la inmuiat intr-o cana cu 8o ml apa pentru 15 minute.

Apoi vom dizolva gelatina pe baie de aburi, adaugand-o in crema de portocale, amestecand pana se va omogeniza bine.

La final vom pune si coaja de portocala in crema pentru aroma.

Asamblare tort cu crema de portocale si frisca

Mai intai vom imparti blatul de tort in doua jumatati egale.

Intr-o tava cu peretii detasabili asezam prima foaie de blat si o insiropam cu siropul  caldut.

Apoi vom pune crema de portocale pe care o vom nivela cu o spatula.

Deasupra cremei de portocale asezam cea de-a doua parte de blat insiropat.

Lasam  tortul la rece pentru cateva ore, pregatind intre timp frisca pentru imbracat tortul, pe care o mixam pana se va intari.

Scoatem tortul de la rece si-l punem pe un platou, urmand a fi imbracat cu frisca si “cernut”  cu cacao.

Pentru un aspect si mai placut se pot pune  felii subtiri de portocala cu bucatele de ciocolata amaruie.

Il dam la rece si apoi se poate servi.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto