Este un tort cu un gust rafinat care ne rasfata papilele gustative, ridicandu-se la cel mai inalt nivel si standard alaturi de alte deserturi servite in locuri cu pretentii “inalte”.
Preferat foarte mult atat la diferite evenimente in familie, cat si de prietenii invitati la diferite ocazii fiind super impresionati de gust.
Ingrediente pentru tort cu mure, nuci si crema de vanilie
5 oua ( se folosesc intregi, nu le vom separa )
10 linguri zahar tos ( facut pudra )
200 g margarina Unirea
8 linguri de faina
12 linguri de nuca macinata
300 g mure ( congelate sau proaspete )
1 praf de copt
2 plicuri zahar vanilat
1 lingura coaja rasa de lamaie
un praf de sare
Pentru crema de vanilie
5 galbenusuri
100 g zahar tos
3 linguri amidon ( faina alba )
400 ml lapte
200 g frisca lichida ( Meggle )
1 esenta vanilie ( 4 plicuri zahar vanilat Dr Oetker )
Pentru crema de ciocolata decorat tort
1/2 tableta ciocolata lapte
1/2 tableta ciocolata amaruie
200 ml frisca lichida ( Meggle )
Cum vom face blatul pentru tort cu mure, nuci si crema de vanilie
Intr-un castron destul de larg si incaptor, vom pune margarina ( lasata in prealabil la temperatura camerei ) impreuna cu zaharul.
Apoi cu ajutorul unui mixer de bucatarie, vom mixa bine pana obtinem o crema spumoasa.
Pe rand vom adauga ouale unul cate unul, incorporandu-le in crema pana se vor omogeniza.
Adaugam esenta de vanilie, coaja de lamaie, nucile macinate si faina amestecata cu praful de copt.
Vom amesteca totul cu o spatula de jos in sus pana se formeaza un aluat omogen fara cocoloase.
Ungem o forma de tort cu putin ulei si tapetam fundul cu hartie de copt ( diametrul de 24 cm ).
Turnam jumatate din compozitie iar peste aceasta murele, urmand si restul de aluat.
Nivelam cu o spatula aluatul si dam la cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 50-55 minute ( se va face testul cu scobitoarea ).
Blatul gata facut, se va scoate din cuptor si din forma de tort, lasandu-se la racit pe un gratar sau pe un blat de lemn.
Cum vom face crema de vanilie pentru tort cu mure, nuci si crema de vanilie
Mai intai vom bate frisca lichida cu 1 plic de zahar vanilat si o lasam apoi in asteptare.
Intr-un castron separat vom mixa galbenusurile cu zaharul pana se albesc.
Adaugam amidonul sau faina si omogenizam.
Turnam treptat si laptele caldut.
Transferam compozitia obtinuta intr-o craticioara si o punem pe foc mic amestecand cu un tel, pana se va ingrosa ca o budinca ( fara sa dea in clocot ).
Dam vasul deoparte la racit, dar acoperind suprafata cu o folie de plastic pentru a nu se forma asa zisa pojghita.
In crema racita adaugam frisca batuta lingura cu lingura pana se va incorpora bine.
Cum vom face crema de ciocolata pentru ornat tort cu mure, nuci si crema de vanilie
Punem frisca la incalzit intr-un ibric si adaugam ciocolata maruntita.
Lasam sa ajunga la punctul de fierbere, inchidem focul si cu o spatula amestecam bine pana se va topi ciocolata si se va obtine o crema omogena.
Asamblare tort cu mure, nuci si crema de vanilie
Vom taia blatul in doua jumatati.
Pe un platou vom pune primul blat turnand crema de vanilie si nivelind-o cu o spatula.
Vom aseza si cel de-al doilea blat ( vom aseza blatul cu partea care a fost pe tava, in sus, pentru a avea o suprafata cat mai dreapta ) si-l vom da la rece in frigider pentru 2-3 ore.
Scoatem apoi blatul de la rece, mai incalzim putin crema de ciocolata si o vom turna putin cate putin peste tort, lasand sa curga usor peste margini.
Se va nivela crema ciocolata de pe margini cu o spatula si decora cu putina nuca macinata.
Tortul mai poate fi decorat cu cateva mure sau frisca cu ajutorul unui push cu forme diverse.
POFTA BUNA !!!