Tort de biscuiti si cafea

Este un tort asemanator cu tiramisu, numai ca folosim biscuiti pe care sigur ii avem prin dulapul de la bucatarie ramasi de la cei mici, care unori devin mofturosi si doresc mereu cate ceva dulce nou.

Este un tort care se face imediat, cu ingrediente ieftine si racoritor totodata.

Ingrediente tort de biscuiti cu cafea

250 g biscuiti cu vanilie (4-5 pachete de biscuiti pik-mic de vanilie, sunt recomandati )

200 g unt

100 g zahar ( facut pudra )

3 pachete zahar vanilat

2 oua

1 esenta rom

200 ml cafea naturala

1 lingurita ness

300 ml frisca lichida ( cea de la meggle )

cateva fructe proaspete pentru decor ( capsuni, coacaze, zmeura etc … )

Cum se face tortul de biscuiti cu cafea

Daca dorim sa renuntam la cafea, biscuitii se pot insiropa in compot de caise  facut in casa, care este racoritor si putin acrisor.

Mai intai ne vom ocupa de ingredientele umede, separand albusurile de galbenusuri in boluri separate.

Albusul il batem spuma tare cu un praf de sare si 1 lingura apa rece, apoi galbenusurile impreuna cu zaharul pudra il punem pe bain-marie, mixandu-le pana se vor devani o crema albicioasa si de consistenta unei smantani mai groase, apoi o lasam la racit.

In timp ce crema de galbenus se va raci, ne ocupam de unt pe care-l mixam pana se face ca o spuma, dupa care se va adauga lingura cu lingura in galbenusurile crema, mixand usor la o treapta joasa pana se va omogeniza bine.

Albusurile le adaugam la final lingura cu lingura ( renuntand la mixer ), amestecandu-se cu o spatula in crema de galbenus pana se vor omogeniza si se va forma o crema catifelata, numai buna de umplut tortul.

Crema astfel obtinuta se va da la rece pentru 10 minute, atat cat ne vom ocupa de cafea, pe care o facem dupa metoda stiuta, apoi stecurata intr-un bol fara urme de zat ( ptr a se raci si apoi folosita)si adaugata esenta de rom.

Pe un platou oval vom pune un strat de biscuiti pik-mic de vanile ( cate un pachet ptr fiecare strat-20 buc ), inmuiati doar cate 1 secunda in cafea( nu prea mult, deoarece se vor sfarama si nu vor mai ramane intregi), alternand cu stratul de crema si apoi biscuiti.

Ultimul strat de biscuiti, nu se va  inmuia in cafea ( deoarece acesta isi va trage umezeala de la crema), apoi imbracam tortul de biscuiti cu frisca batuta si amestecata cu lingurita de ness (dizolvata intr-o picatura de apa inainte de a fi adaugata in frisca).

Pentru un aspect deosebit si apetisant ochiului, decoram tortul cu fructe proaspete ( jumatati de capsuni, coacaze, zmeura ) dupa imaginatia fiecaruia si gust.

Tortul de biscuiti cu cafea se va da la rece si servi dupa 1-2 ore, sau dupa o noapte de stat in frigider si rezultatul va fi nemaipomenit… un tort racoritor pentru o zi fierbinte de vara alaturi de o limonada de lamaie cu menta.

 

POFTA BUNA !!!

Sursa foto