Ingrediente:
5-6 mere,
100 g unt,
200 g zahar,
1 lingurita rasa scortisoara,
Pentru balat:
4 oua,
8 linguri zahar,
6 linguri faina,
1 plic zahar vanilat,
1/2 praf de copt,
1 lingurita zeama lamaie,
Mod de preparare:
Merele se curata de coaja si cotorul cu seminte, sau se pot taia in doua. Intr-un vas se pune zaharul si cubulete de unt, se aseaza apoi merele, se presara scortisoara, in locul cotoarelor se pun bucatele de unt. Cratita se introduce in cuptorul preinclzit, pentru 10-15 minute, pana se inmuaie merele si se topeste zaharul. Intre timp se pregateste blatul: albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga galbenusurile batute, faina treptat, praful de copt stins cu zeama de lamaie. Aluatul format se toarna peste mere. Vasul se introduce din nou la cuptor pana se coace blatul. Cand este gata, gratita se scoate si se rastoarna pe un platou. Dupa ce s-a racit tortul se orneaza cu frisca.