Este un tort foarte delicios, si preferat mai ales in preajma sarbatorilor de iarna atunci cand vrem sa impresionam prietenii la o masa festiva.
Acest tort a fost probat de foarte multe prietene cu mult succes, deoarece au fost respectati toti pasii de pregatire pe care si eu i-am folosit.
Nu are un nivel de dificultate ridicat, deoarece nu necesita coacere, vom folosi piscoturi de sampanie care sunt la indemana.
Ingrediente pentru tort de portocale
400g piscoturi sampanie
6 oua(numai galbenusurile)
300g zahar (de preferat ar bine sa-l facem pudra pentru a se topi mai bine)
300 ml lapte
20 g gelatina fin maruntita(de preferat ar fi gelatina dr Oetker)
2 linguri de faina
600g smantana pentru frisca( ar fi indicata aceasta si nu cea vegetala)
1 pliculet intaritor frisca(pentru smantana din care se face frisca folosita la crema de galbenus)
5 portocale
4-5 pliculete zahar vanilat(dr Oetker)
3 kiwi pentru decorat tortul
400 g frisca pentru decorat tortul (la fel, ar fi de preferat tot smantana pentru frisca)
Sirop pentru piscoturi
1 cana apa
2 linguri de zahar
compot de ananas (asta daca nu vrem sa folosim pentru a inmuia piscoturile in sirop facut din zahar si apa)
Mod de pregatire tort de portocale
In primul rand ne vom ocupa de gelatina, pe care o vom pune intr-un bol si vom turna apa calduta peste ea, atat cat sa depaseasca nivelul gelatinei cu un deget. Vom amesteca gelatina cu o lingura si o vom lasa poi la inmuiat pana ii va creste volumul si va deveni ca un jeleu.
Vom fierbe laptele impreuna cu vanilia si coaja rasa de la 2 portocale pentru a-si lua putina aroma.
Apoi ne vom ocupa de CREMA : intr-o cratita, de preferat ar fi cu fundul dublu, vom pune zaharul, galbenusurile, faina, pe care le vom amesteca foarte bine cu ajutorul unui tel. Va urma apoi sa punem laptele putin cate putin, dupa ce acesta a fost fiert inainte si putin racit, pana se va forma o crema. Punem compozitia la foc domol, amestecand tot timpul, pana ce aceasta se va ingrosa destul de bine.
Vom lasa putin crema sa se mai raceasca, dar sa fie destul de calda, pentru ca atunci cand vom pune GELATINA, aceasta sa se poata dizolva foarte bine fara sa mai ramana urme in crema. Totul se va amesteca cu ajutorul unui tel pana se va obtine o crema omogena si fina pe care o vom lasa la temperatura camerei pana vom pregati frisca.
Pregatim si smantana pentru frisca – o vom bate cu ajutorul unui mixer electric sau manual. Pentru ca frisca sa se intareasca mai repede putem adauga un plic de intaritor pentru frisca.
Peste frisca pe care am facut-o, incorporam crema racita la temperatura camerei, putin cate putin, omogenizand astfel totul. Lasam crema putin la frigider pana vom pregati SIROPUL pentru a inmuia piscoturile.
Vom pune apa si zaharul intr-un ibric si-l vom pune pe foc domol, pana ce se va incalzi suficient, incat zaharul sa se topeasca.
Dupa ce am pregatit toate acestea, vom trece trece la MONTAREA TORTULUI propriu-zis: vom lua o forma de tort sau daca nu avem, vom folosi o cratita cu diametrul de 24 cm, careia ii vom tapeta fundul si peretii cu folie alimentara, pentru a fi mult mai usor de rasturnat tortul pe platou.
Portocalele vor fi curatate de coaja si de pielita alba, le vom taia felii subtiri, pe care le vom folosi la montarea tortului, atat la fundul formei de tort sau a cratitei cat si pe peretii acestora.
Dupa ce am tapetat forma cu folie, urmeaza sa punem feliile de portocata, atat pe fund cat si pe peretii formei, apoi piscoturile pe care le inmuiem pentru cateva secunde in sirop, urmand sa punem un strat de crema, si tot asa pana vom termina piscoturile si crema. Trebuie avut in vedere ca ultimul strat sa fie de piscoturi.
Totul se va da la rece pentru 8-10 ore sau chiar peste noapte, pana ce crema se intareste foarte bine.
Dupa ce crema se va raci bine, cu ajutorul unui platou pe care il vom pune deasupra formei, vom rasturna totul, urmand sa imbracam tortul in frisca daca dorim, sau il vom lasa asa simplu.
In cazul cand tortul va fi imbracat cu frisca, il putem decora cu felii de portocala si kiwi ..sau cu alte fructe dupa preferinta.
Tortul de portocale merita sa fie pus pe masa de ANUL NOU !!!
POFTA BUNA !!!