Tort “Dobos”

Desi ni se pare un desert destul de dulce si cu crema multa atunci cand mergem la cofetarii si de multe ori il refuzam, facut in casa dupa gustul nostru, va fi un tort grozav de delicios pentru aniversari.

Ingrediente tort “Dobos”

Pentru blat( foi )

10 oua

150 g zahar tos ( pudra )

12o g faina ( se poate intrece daca va fi necesar )

1 lamaie ( coaja)

2 plicuri zahar vanilat

Pentru crema

6 oua

200 g unt de calitate

200 g ciocolata amaruie ( sau 50 g cacao )

200 g zahar tos

2 plicuri zahar vanilat

1 esenta rom

200 g nuca prajita maruntita ( ptr ornat tortul )

Cum se face tort ” Dobos”

Separam albusurile de galbenus in boluri diferite.

Galbenusurile se vor mixa cu zaharul, pana devin albicioase, isi maresc volumul si devin ca o crema.

Se adauga albusurile batute spuma tare cu un praf de sare, faina amestecandu-se cu o spatula de jos in sus, coaja de lamaie.

La aceasta reteta foile se vor coace pe rand.

Se unge o forma de tort cu unt tapetata cu faina, turnandu-se o patura din compozitie ( sa nu fie mai groasa ca muchia cutitului ), introducandu-se in cuptorul preincalzit la 190 grade ( atat cat se va intari), apoi se va scoate cat sunt fierbinti pe un gratar, continuindu-se cu restul de foi ( cca 7-8 foi ).

Crema se face astfel: ouale se bat bine cu zaharul pe baie de bain -marie intr-un vas ( pana se topeste zaharul bine ) pana incepe sa se ingroase, adaugandu-se ciocolata sau cacao inmuiata pe marginea plitei intr-un ibric cu 2 linguri de lapte sau apa, amestecandu-se cu o spatula in mod constat cat se va incorpora in crema de galbenusuri.

Cand crema este gata, se da la o parte, amestecand mereu pana se racoreste.

Separat in alt bol, mixam untul pana devine spuma, apoi il adaugam lingura cu lingura in compozitia racita, impreuna cu esenta de rom.

Aceasta crema se va imparti in asa fel incat sa fie unse cu un strat de crema fiecare foaie, oprindu-se cateva linguri pentru a imbraca tortul si ultima foaie.

Ca sa fie mai estetic si apetisant, peste crema care a imbracat tortul se va presara atat pe suprafata cat si pe margini nuca prajita si maruntita.

Trucuri si idei

La acest tort, ultima foaie se poate glasa cu zahar ars : se arde zaharul intr-o cratita la foc iute, iar cand zaharul este complet topit ( sa aiba o culoare galbuie nu maronie inchis), se toarna pe ultima foaie de tort ( pe care am asezat-o separat pe un blat de lemn rotund, pentru a fi glasata mai usor, apoi pusa peste restul foilor ), intinzandu-se foarte rapid cu ajutorul unui cutit lung, infierbantat, pana nu se raceste ( daca totusi se raceste zaharul, foaia se introduce in cuptorul deja fierbinte, pentru a se inmuia zaharul, sa se poate intinde ).

Cat timp foaie se glaseaza, se tine pe un blat de lemn uns cu ulei, pentru ca picaturile de zahar sa nu se lipeasca de masa.

Portionarea tortului in aces caz cand este glasat cu zahar ars: se va portiona in triunghiuri cat zaharul nu se raceste complet, apoi este dat la rece si servit cand este momentul.

 

POFTA BUNA !!

Sursa foto