Tort minune cu crema de zahar ars

Este un tort, elegant, gustos, iar numele este pe deplin justificat.

Tortul minune, la prima vedere pare complicat de facut, dar va asigur ca nu este ceea ce pare.

Veti incanta musafirii cu acest tort, deoarece nu este prea des facut ( va fi o premiera si ptr voi daca incercati sa-l faceti ).

Respectand reteta va asigur ca nu veti da gres ( este probat de multe ori, si a iesit intotdeauna foarte bun ).

Este potrivit pentru mese festive, aniversari etc…, fiind deosebit si rar servit ( doar in restaurantele cu renume ).

Ingrediente tort minune cu crema zahar ars

Pentru blat ( trebuiesc respectate cantitatile )

Pentru acest blat folositi o cratita emailata cu diametrul de 24 cm

6 oua

4 linguri de faina

6 linguri de nuca macinata

1 lingura cacao

1 praf de copt ( trebuie un praf de copt, deoarece contine ingrediente grele si trebuie sa ajute la cresterea in volum a blatului )

Pentru crema de zahar ars ( nu va abateti de la cantitati )

Se foloseste cratita cu diametrul de 24 cm

9 oua

800 ml lapte

7 linguri zahar ( pentru lapte )

150 g zahar pentru caramelizat

1 esenta rom

3 plicuri zahar vanilat

Pentru crema de rahat ( respectate cantitatile ) 

1/2 rahat ( de preferat sa fie de aceeasi culoare )

1 lamaie intreaga

1/2 pachet unt ( se foloseste numai unt, nu inlocuit cu margarina )

Pentru blat bezea ( acesta poate fi optional si inlocuit cu crema ciocolata sau frisca )

 Reteta o vom face cu acest blat de bezea si folosim aceeasi cratita in care s-a facut blatul si crema de zahar ars

4 albusuri

100 g zahar tos pudra

Cum vom face crema de zahar ars

Mai intai ne vom ocupa de crema de zahar ars si apoi de blat ( deoarece blatul va fi pus peste compozitia de crema de zahar  ars, apoi introdusa cratita la cuptor impreuna cu blatul ).

Punem la caramelizat cele 150 zahar ( avand grija sa nu-l ardem , deoarece va avea gust amarui ) imbracand peretii cratitei cu caramel ( acesta sa aiba o culoare galbui-maroniu ).

Lasam sa se raceasca caramelul din cratita, ocupandu-ne de restul ingredientelor pentru crema de zahar ars.

Intr-un vas vom pune ouale intregi impreuna cu zaharul ( 7 linguri ) pe care le mixam pana se va topi  zaharul.

Apoi adaugam laptele cu aromele si rasturnam compozitia in cratita, care in prealabil am caramelizat cele 150 g zahar

Apoi lasam in asteptare la racit, pana vom face si blatul de tort.

Cum facem blatul de tort

Separam albusul de galbenus.

Albusul il vom mixa spuma tare cu un praf de sare ( dupa metoda stiuta de fiecare dintre noi gospodinele ).

Separat vom mixa galbenusurile impreuna cu zaharul pana se va forma o spuma albicioasa.

Vom incorpora galbenusurile in albus, nuca macinata amestecand cu o spatula de jos in sus.

Faina amestecata cu praful de copt si cacao, o adaugam in ploaie in compozitia de albus, amestecand cu spatula de jos in sus pana se va forma un aluat omogen ( fara gogoloase de faina ).

Vom rasturna pur si simplu aluatul de blat peste lichidul de crema de zahar ars ( fara nici o teama deoarece aluatul nu se va duce la fundul cratitei ).

Introducem cratita in cuptorul preincalzit la 190 grade cca o ora ( poate sa fie chiar 1h si 10 minute, deoarece trebuie sa fie bine facuta crema de zahar ars ).

Dupa ce vom scoate cratita din cuptor ( cu ajutorul unui cutit cu varf, desprindem blatul de pe marginile cratitei pentru a fi usor rasturnat pe un platou ), il lasam la racit bine pentru a se intari crema de zahar ars.

Apoi punem un platou special pentru tort peste gura cratitei ( si cu o singura miscare rapida intoarcem cratita cu gura in jos in platou ).

Crema de zahar ars va fi deasupra si blatul dedesubt.

Vom da platoul cu blatul de tort la rece ( dase se va lasa din siropul de la caramelizarea zaharului sa nu ne facem probleme deoarece cu acesta se va insiropa blatul ), ocupandu-ne de crema de rahat si bezea.

Cum facem crema de rahat pentru tortul minune

Vom da rahatul impreuna cu lamaia intreaga prin masina de tocat, apoi untul la temperatura camerei il vom mixa pana va deveni spuma.

Untul il adaugam in rahat amestecand pana obtinem o crema omogena.

Cum facem blatul de bezea ( care am zis ca poate fi optional, se poate inlocui cu frisca sau ciocolata crema )

In cratita in care am facut blatul de tort ( diametrul de 24 cm ), vom face si blatul de bezea ( tapetam cu hartie de copt fundul cratitei ).

Intr-un vas punem albusurile pe care le mixam spuma tare, apoi adaugam zaharul mixand in continuare pana va capata acea culoare translucida de bezea.

Rasturnam bezeaua in cratita si introducem in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 15-20 minute ( cat va capata o culoare galbuie nu maroniu inchis )

Asamblarea tortului minune cu crema de zahar ars

Scoatem platoul cu blatul de tort din frigider ( daca va mai fi sirop pe platou, atunci il vom absorbi cu un servetel de hartie absorbanta )

Vom intinde peste blatul de tort toata crema de rahat cu o spatula sau cu un cutit cu lama lata.

Deasupra vom pune si blatul de bezea.

Va asigur ca va iesi o minune de tort, atat ca aspect cat si gust savuros.

Daca vom renunta la blatul de bezea, tortul minune se poate imbraca in frisca sau ciocolata.

Se va da la rece si servi in farfuriute speciale de tort la momentul potrivit, decorata fiecare portie cu cate o frunzulita de menta.

 

POFTA BUNA !!