Tort mozaic

tort mozaic

Ingrediente:

Pentru blatul alb (2 bucati):
– 8 oua
– 8 linguri zahar
– 8 linguri faina
– 1 praf de copt
– 2-3 pliculete zahar vanilat.

Pentru blatul cu nuca:
– 5 oua
– 5 linguri zahar
– 2 linguri nuca macinata
– 3 linguri faina
– 1 praf de copt
– 2 plicuri zahar vanilat

Pentru glazura:
– 1 borcan gem caise/piersici
– 7 linguri zahar
-150-200 grame nuci

Pentru crema:
– 500 grame unt de 82% grasime
– 500 gr zahar pudra
– 1/2 litru lapte
– 4-5 linguri faina

Pentru sirop:
– 500 ml apa
– 100-150 grame zahar
– esenta rom sau rom bautura(50 ml)

Mod de preparare:

Blat alb:
 

  1. se bat ouale intregi cu zaharul, se amesteca praful de copt in faina si se toarna in ploaie peste ouale batute. Se adauga zaharul vanilat.
  2. Se baga la copt in cuptorul preincalzit la 180 grade,  intr-o forma de tort mare rotunda tapetata cu hartie de copt.
  3. Se lasa la copt pana se rumeneste deasupra (20-30 min).
  4. Cand se raceste se taie pe jumatate astfel incat sa rezulte doua blaturi mai subtiri

 

blatul pentru tort mozaic

blat pentru tort mozaic

 

Blatul negru:
 

  1. se bat ouale intregi cu zaharul, se adaga nuca, faina amestecata cu praful de copt, zaharul vanilat si se coace in aceeasi forma ca si blatul alb (15-20 min).
  2. Se da la rece.
     
tort mozaic blat insiropat

tort mozaic blat insiropat

 

Glazura:

 

tort mozaic nuci zahar

tort mozaic nuci zahar


 

  1. se caramelizeaza 7 linguri de zahar cu nucile si se pun pe un fund de lemn uns in prealabil cu ulei.
  2. Cand se intareste se desprinde usor cu cutitul de pe fund.
  3. Se trec prin masina de tocat nuca.

 

tort mozaic nuci caramelizate zahar

tort mozaic nuci caramelizate zahar

 

Crema:
 

  1. laptele cu faina se amesteca usor fara sa ramane cocoloase sau se trece printr-o sita fina si se pun la baie marina pana se ingroasa ca o smantana groasa.
  2. Se lasa la racit, dar se mai amesteca din cand in cand – sa nu se faca crusta.
  3. Untul rece se freaca cu lingura de lemn pana se elimina toata apa din el (se face ca o spuma). Se adauga zaharul se omogenizeaza bine pana se topeste zaharul (puteti folosi mixerul).
  4. La final se amesteca laptele cu faina: se adauga treptat , nu toata compozitia dintr-o data.

 

tort mozaic

tort mozaic

 

Asamblare:
 

  1. Se aseaza jumatate din blatul alb insiropat cu 1/3 din cantitatea de sirop.
  2. Se intinde jumatate din borcanul cu gem si se pune 1/3 din crema.
  3. Peste se pune blatul cu nuca.
  4. Se pune a doua treime de sirop, se unge cu gem .
  5. Se pune a doua treime din crema.
  6. Se pune al doilea blat alb. Se insiropeaza cu siropul ramas.
  7. Crema ramase se pune peste tot tortul (se imbraca tortul cu crema).
  8. Tortul se baroseaza (se imbraca) cu nuca caramelizata data prin masina.
  9. Se da la rece.
     
tort mozaic

tort mozaic

 

Important: tortul este pentru 10 -12 persoane.

 

tort mozaic

tort mozaic