Ingrediente:
Pentru blatul alb (2 bucati):
– 8 oua
– 8 linguri zahar
– 8 linguri faina
– 1 praf de copt
– 2-3 pliculete zahar vanilat.
Pentru blatul cu nuca:
– 5 oua
– 5 linguri zahar
– 2 linguri nuca macinata
– 3 linguri faina
– 1 praf de copt
– 2 plicuri zahar vanilat
Pentru glazura:
– 1 borcan gem caise/piersici
– 7 linguri zahar
-150-200 grame nuci
Pentru crema:
– 500 grame unt de 82% grasime
– 500 gr zahar pudra
– 1/2 litru lapte
– 4-5 linguri faina
Pentru sirop:
– 500 ml apa
– 100-150 grame zahar
– esenta rom sau rom bautura(50 ml)
Mod de preparare:
Blat alb:
- se bat ouale intregi cu zaharul, se amesteca praful de copt in faina si se toarna in ploaie peste ouale batute. Se adauga zaharul vanilat.
- Se baga la copt in cuptorul preincalzit la 180 grade, intr-o forma de tort mare rotunda tapetata cu hartie de copt.
- Se lasa la copt pana se rumeneste deasupra (20-30 min).
- Cand se raceste se taie pe jumatate astfel incat sa rezulte doua blaturi mai subtiri

blat pentru tort mozaic
Blatul negru:
- se bat ouale intregi cu zaharul, se adaga nuca, faina amestecata cu praful de copt, zaharul vanilat si se coace in aceeasi forma ca si blatul alb (15-20 min).
- Se da la rece.

tort mozaic blat insiropat
Glazura:

tort mozaic nuci zahar
- se caramelizeaza 7 linguri de zahar cu nucile si se pun pe un fund de lemn uns in prealabil cu ulei.
- Cand se intareste se desprinde usor cu cutitul de pe fund.
- Se trec prin masina de tocat nuca.

tort mozaic nuci caramelizate zahar
Crema:
- laptele cu faina se amesteca usor fara sa ramane cocoloase sau se trece printr-o sita fina si se pun la baie marina pana se ingroasa ca o smantana groasa.
- Se lasa la racit, dar se mai amesteca din cand in cand – sa nu se faca crusta.
- Untul rece se freaca cu lingura de lemn pana se elimina toata apa din el (se face ca o spuma). Se adauga zaharul se omogenizeaza bine pana se topeste zaharul (puteti folosi mixerul).
- La final se amesteca laptele cu faina: se adauga treptat , nu toata compozitia dintr-o data.

tort mozaic
Asamblare:
- Se aseaza jumatate din blatul alb insiropat cu 1/3 din cantitatea de sirop.
- Se intinde jumatate din borcanul cu gem si se pune 1/3 din crema.
- Peste se pune blatul cu nuca.
- Se pune a doua treime de sirop, se unge cu gem .
- Se pune a doua treime din crema.
- Se pune al doilea blat alb. Se insiropeaza cu siropul ramas.
- Crema ramase se pune peste tot tortul (se imbraca tortul cu crema).
- Tortul se baroseaza (se imbraca) cu nuca caramelizata data prin masina.
- Se da la rece.

tort mozaic
Important: tortul este pentru 10 -12 persoane.

tort mozaic